Nyolc pontban megegyezés várható

Levegő Munkacsoport 2007. február 16. - A főpolgármester-helyettes a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace magyarországi képviselőivel találkozott péntek reggel. A találkozóra azért került sor, mert a zöldek vasárnapi békés demonstrációjukon sürgették a főváros Levegőtisztaság-védelmi Intézkedési Tervét, és a már meglévő program végrehajtását. A találkozón a civilek és Hagyó Miklós 8 pontban állapodtak meg. A következő megbeszélésre március 22.-én kerül sor.

Egy postaládát kapott a környezetvédőktől péntek reggel Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. A levélszekrényben ezer képeslap volt, ezeken azt kérték a civilek, hogy a főváros minél hamarabb készítse és fogadja el Levegőtisztaság-védelmi Intézkedési Tervét. A két zöld szervezet főleg olyan javaslatokat tett, amelyek kivitelezése nem kerül sokba, szerepel a főváros Levegővédelmi Programjában, de eddig ebben nem történt semmi, mert nem volt politikai fogadókészség. Most úgy tűnik, hogy ez megváltozott, ezért a civil szervezet bízik abban, hogy a Fővárosi Önkormányzat minél előbb megszünteti a két éve tartó törvénysértést, és elkészíti a főváros Levegőtisztaság-védelmi Intézkedési Tervét. Annak érdekében fordult a környezetvédelemért felelős főpolgármester-helyetteshez a civil szervezet, hogy minél előbb javuljon Budapest levegője, hogy ne a közlekedési dugók városa legyen, hogy a gyerekek nyugodtan kimehessenek az utcára, hogy ne a bürokrácia útvesztőjében tűnjenek el az egyébként jó elképzelések. A civilek bíznak abban, hogy a főváros befogadja a javaslatokat és azok megvalósításához szükséges anyagi forrásokat beépíti az önkormányzat idei költségvetésébe is.
Többek között több buszsáv kialakításában, a közlekedési lámpák tömegközlekedésre hangolásában értettek egyet. Továbbá abban, hogy a BKV az új buszokat már csak részecskeszűrővel szerezhessen be, illetve megvizsgálják, milyen lehetőség van a régi buszokat részecskeszűrővel felszerelni. Abban is egyetértettek, hogy a pénzügyminiszterhez fordulnak, és kérik a tárca vezetőjét, keressen megoldást arra, hogy a részecskeszűrővel felszerelt diesel járművek adókedvezményben részesüljenek. A zöldek kérték továbbá, hogy a főváros a szmogriadó rendeletet vizsgálja felül, és ha az egészségügyi határérték felett van a levegő szennyezettsége, akkor arról értesítsék a lakosságot.Hagyó Miklós elmondta: novemberre készítik el a főváros átfogó környezetvédelmi programját. Ez azonban nem végállomás, hanem csak egy újabb lépés Budapest légszennyezettségének javítása érdekében.
Hagyó Miklós szerint a város forgalomcsillapító lépéseinél is fontosabb a lakosság környezettudatos viselkedése. Lényeges, hogy a városban élők autók helyett biciklivel járjanak vagy a tömegközlekedési eszközöket használják.
A főpolgármester-helyettesi iroda arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Hagyó Miklós javaslatára a költségvetés elfogadása után megalakulhat a Fővárosi Környezeti Konzultációs Fórum.
A tervek szerint a fórum keretében szervezett és nyilvános egyeztetés zajlik majd a főváros környezetvédelmi programjáról. Mint írták, ebbe a programba épülnek majd be a levegőtisztasággal kapcsolatos intézkedések is. A fővárosiak életkörülményeit hatékonyan javító környezetvédelmi program novemberben kerül a Fővárosi Közgyűlés elé.

Hírfigyelő