Ingyenes levegőminőség-mérőt kaphatnak iskolák

Ingyenes levegőminőség-mérő készülékeket juttat el hazai iskolákba a Levegő Munkacsoport. A céljuk az, hogy az ország ritkán elhelyezkedő hivatalos automatikus mérőállomásainak adatait kiegészítse a lakossághoz közeli adatgyűjtéssel, és hogy a tanárok segítségével felhívják a diákok figyelmét a légszennyezés problémájára.

A levegőminőség-mérése hazánkban az európai uniós jogszabályoknak megfelelően megoldott, azonban a hivatalos mérőállomások korlátozott száma (összesen 58 darab) nem tud arról pontos információval szolgálni, hogy egy-egy lakóközösség, utca milyen levegőszennyezésnek van kitéve nap mint nap. A projekt egyik kiemelt célja, hogy a fővároson kívüli településeken is elterjedjenek a lakossági mérések.

A projektben már 50 mérő gazdára talált, és a Levegő Munkacsoport a készülék szélesebb körű elterjedését várja a következő időszakban. Még a fűtési időszakban tervezi kiosztani azt a további 150 készüléket, ami a rendkívül egészségkárosító részecskeszennyezésről (PM2,5 és a PM10) szolgál tájékoztatással, könnyen használható, és bárki által be is szerezhető. A mérések eredményei ezután mindenki számára elérhetőek lesznek, és az iskolák diákjai kézzelfogható adatok alapján foglalkozhatnak a légszennyezés témakörével.

A szervezet várja az iskolák mielőbbi jelentkezését (különösen Budapesttől távol eső megyékből) a levego@levego.hu címen.

A projekt honlapja, ahol sok további információ található a mérésről és az eszközről: https://merj-velunk.hu/

Itt lehet megnézni, hol működnek jelenleg a lakossági mérők: https://hungary.maps.sensor.community/#7/47.000/20.000

Itt pedig követhető a mérők számának alakulása az elmúlt 2 évben: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1Be76EK7HmuK2qbPGdO8HFHai-Ah_sI98&usp=sharing

 

Hírfigyelő