Stop szmog! – Levél a főpolgármester-helyettesnek

Levegő Munkacsoport 2007. február 7. - A szmog ölhet! Erre hívják fel a környezetvédelemért felelős főpolgármester-helyettes figyelmét vasárnapi közös demonstrációjukkal a civil szervezetek. A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Kerékpárosklub, a Critical Mass mozgalom és a Zöld Fiatalok február 11-én, vasárnap 15 órakor békés, látványos felvonulást tart a Merlin Színház mögötti téren, a Károly körút és a Bárczy utca sarkán! A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport levélben kérte a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, hogy a már elkészült és elfogadott fővárosi levegőtisztaság-védelmi intézkedési programjához dolgozzanak ki részletes intézkedési tervet. A civil szervezetek felháborítónak tartják, hogy a fővárosi szmogriadó rendelet alapján gyakorlatilag soha nem kell riadóztatni, bármennyire is szennyezett a levegő.
A rendezvényre a főpolgármester helyettest is meghívták a szervezők.

Az autók kipufogójából olyan mérgező anyagok kerülnek a levegőbe, amelyek megrövidítik életünket. S ez nem csak riogatás, hanem bizonyított tény, hogy a fővárosban lakók és dolgozók élete átlagosan három évvel rövidül meg a szennyezett levegő miatt, amennyiben a főváros vezetői nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket. A legveszélyeztetettebbek a gyerekek, hiszen a fejlődésben lévő szervezetük sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, és gyermekek a méretüknél fogva szinte közvetlenül szívják be a mérgező anyagokat.

Idén segített a sok szél, és „kisöpörte” a város utcáiról a mérgező por egy részét. Ennek ellenére a levegő szennyezettsége számos alkalommal haladta meg a határértéket. A civil szervezetek ezért sürgetik a levegővédelmi intézkedési terv mielőbbi kidolgozását, elfogadását és megvalósítását. A lakosságot pedig kérik: fontolják meg, mennyit ártanak maguknak a sok kipufogógázzal. Ha kevesebbet autóznánk, sokkal egészségesebb levegőt szívnánk, és élhetőbb lenne a fővárosunk.

Hírfigyelő