Tarlós István gyorsan csökkenthetné a légszennyezést

Tarlós István nemrég csatlakozott Anne Hidalgo párizsi polgármester felhívásához az Európai Unió testületeihez arról, hogy vegyék komolyan a saját szabályaikat, és érdemben lépjenek föl a dízelgépkocsik okozta szennyezés ellen. Persze könnyű másra mutogatni, a papír is mindent elbír. Sajnos azonban a gyakorlatban nem sok jelét látni, hogy Tarlós István, vagy valamelyik másik a fővárosi polgármester aggódna azoknak a budapestieknek az életéért, akik belehalnak a levegőszennyezésbe, vagy azokért, akik belebetegednek. Mert ha aggódnának, már lenne Budapesten egy-két alacsony kibocsátási övezet.

Adódna pedig két kiváló lehetőség a főváros vezetése számára, hogy bemutassa elkötelezettségét a közlekedés levegőszennyezésének csökkentésére. Ott van a például a Budai Vár, ahova nem lehet csak úgy behajtani. Vannak sorompók, engedélyezés stb. Ezen sorompók előtt, lehetőleg azon a szakaszon, ahol hegynek fölfelé nyomják a gázt a sofőrök, lehetne elhelyezni egy-egy lézeres kipufogógáz-összetétel mérőt. Aztán a mérő jelzése és a leolvasott rendszáma alapján beengedni vagy nem beengedni a gépkocsit a Vár területére. Amelyikből csak szivárog a mérgező füst, az mehet, amelyikből viszont dől, az menjen szépen másfelé.

(Felső kép: Útmenti kipufogógázméreg-mérő; forrás: Opus Inspection, http://opusinspection.com/remote-sensing-device-technology/
Alsó kép:Út fölötti kipufogógázméreg-mérő; forrás: Hager Environmental & Atmospheric Technologies, LLC, http://heatremotesensing.com/wp-content/uploads/2014/02/Inside-Image-1.jpg)

vamá

Hírfigyelő