Uniós joggal takarózik a hatóság

Nem működnek a Budapesti szmoghelyzetet elemző műszerek, valószínűleg a környezetvédelmet ért kormányzati megszorítások miatt. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat automata mérőállomásai 12 helyszínen több légszennyező anyag koncentrációját mérik folyamatosan, azonban idén állandó meghibásodásokkal küszködik az üzemeltető hatóság. Az adatok hiánya megnehezíti a szmogriadó elrendelését, a lakosság nem jut információhoz és a beruházók nem tudják terveiknél felhasználni a mérési adatokat, melyre korábban az engedélykérelmeket alapozták. A Levegő Munkacsoport az ügyben levelet írt Illés Zoltán államtitkárnak, melyre az illetékes, Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség válaszolt. A hatóság szerint minden rendben van, mert „az Európai Unió előírásai szerint Budapesten öt mérési helyszínen kell a légszennyezettséget folyamatosan mérni.” Azonban ezt sem tudják biztosítani, november 6-án például csak három állomás szolgáltatott hiánytalan adatsort, három állomás pedig semmilyen adattal nem szolgált.

A légszennyezettség mérése híján a városvezetés sem tudja, hogy mekkora a baj és mely légszennyezők ellen szükséges fellépni. A hatóság szerint „az előírások teljesítéseként az alábbi budapesti mérőállomásokról történik a mérési adatok folyamatos továbbítása: Gilice tér, Széna tér, Teleki tér, Pesthidegkút, Kőrakás Park.” Azonban sem a Gilice téri, sem a Széna téri, sem pedig a Pesthidegkúti nem szolgáltat teljes adatsort, egy vagy több légszennyező mérése kiesett, feltételezhetően a műszer hibájából.

A Levegő Munkacsoport nyomatékosan kéri, hogy a lakosság veszélyeztetésének elkerülése érdekében haladéktalanul javítsák ki vagy javíttassák ki a hibás műszerparkot és hitelesítsék a mérőberendezéseket, az el nem látott területekre helyezzenek ki további mérőállomásokat. Ez azért is fontos, mert a légszennyezés naponta több tucat ember idő előtti elhalálozását is okozhatja – többet, mint a Sandy hurrikán Amerikában – és a veszélyeztetett lakossági csoportokat időben kell értesíteni.

 A mérőállomások november 6-i hiányos adatai.

Hírfigyelő