Mitől "javult" Budapest levegőminősége?

Budapest legforgalmasabb helyein lévő automata légszennyezésmérő állomások hónapok óta nem szolgáltatnak adatot egyes súlyosan légszennyező anyagok koncentrációjáról. A Levegő Munkacsoport levélben kérte Illés Zoltánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárát, hogy haladéktalanul intézkedjen a lakosság egészségi állapota szempontjából fontos adatszolgáltatás helyreállítása érdekében.

Az Erzsébet téri, Széna téri és csepeli automata mérőállomás nem méri a nitrogén-oxidokat, a Kosztolányi téri pedig egyáltalán nem mér semmit. Az adatszolgáltatás hiánya ellehetetlenítheti annak megállapítását, hogy kialakult-e szmogriadó-helyzet, és képtelenség megítélni, hogy megfelelően megalapozottak-e a tervezett beruházások. Az a tény, hogy a mérések elmaradnak a főváros legforgalmasabb és egyben legszennyezettebb levegőjű területein, megnehezíti annak megállapítását is, hogy eleget tesz-e Magyarország a levegőtisztaságra vonatkozó uniós kötelezettségnek.

A Levegő Munkacsoport arra kéri a környezet védelmét köztudottan szívén viselő államtitkárt, mielőbb tegyen intézkedéseket a légszennyezettség-mérő állomások folyamatos hibátlan működése érdekében.

Az Illés Zoltán államtitkárnak írt levél itt olvasható.

Hírfigyelő