Újabb civil kezdeményezés Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térsége ügyében

Megkezdték a Sajó-völgy (Miskolc és környéke) levegőminőségi tervének felülvizsgálatát, válaszolta az illetékes hatóság a Levegő Munkacsoport levelére. Most a szervezet részletes javaslatokat juttatott el a hatóságnak arról, milyen intézkedéseket tartalmazzon a terv, amelynek végrehajtásával érdemben javítható Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térségének állapota.

A Levegő Munkacsoport sürgeti a rászorulók fűtési támogatását, a rossz minőségi szenek lakossági használatának beszüntetését, az avarégetés betiltását és szigorú hatósági fellépést az illegális égetések (a műanyagok és egyéb hulladékokkal tüzelés) ellen. Az épületek korszerűsítése, a fűtőberendezések cseréje is jelentős mértékben hozzájárulhat a levegő minőségének javításához. Szükségesnek tartja azt is, hogy ne engedélyezzék újabb szénbányák megnyitását a térségben.

A közlekedési légszennyezés mérséklésére olyan települési övezetek kialakítását javasolják, ahová csak a legkevésbé szennyező járművek hajthatnak be („alacsony kibocsátási zónák”). Fontos a közösségi közlekedés fejlesztése és előnyben részesítése a forgalomban, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása. Az önkormányzatok gépkocsi-beszerzéseik során elektromos autókat vásároljanak, ösztönözzék elektromos taxik forgalomba állítását, továbbá létesítsenek dedikált ingyenes parkolóhelyeket töltőállomással az elektromos közautók (autómegosztás) részére. A közautó-rendszerek (autómegosztás) használatát pedig elsősorban azzal lehetne elősegíteni, ha mindenütt ingyenes parkolást biztosítanának az ilyen járművek részére.

A levegő minőségét számottevően javíthatja a zöldterületek megóvása és fejlesztése, bővítése, hiszen a fák természetes légtisztítók és légkondicionálók: egy dús lombkoronájú fákkal szegélyezett utcában a szálló por mennyisége mindössze 10–15 százaléka egy csupasz utcában találhatóénak, és a levegője akár 6–10 fokkal is hűvösebb lehet.

A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint elengedhetetlen a hatóságok megerősítése, munkájuk hatásosságának javítása is.

Fotó: Greenfo

Hírfigyelő