Felvonulás az élhetőbb városért

2008. február 15. Levegő Munkacsoport - Látványos felvonulást tart, majd a Fővárosi Önkormányzat képviselőjének petíciót ad át a Critical Mass, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport és a Magyar Kerékpárosklub az élhető város érdekében. Vasárnap, 2008. február 17.-én 14 órakor az Astoriától a Deák térig a villamos síneken gyalog megyünk, majd a Városháza téren hiteles tájékoztatást adunk a főváros levegőjéről. Nem hagyjuk, hogy félrevezessenek bennünket, nem hagyjuk, hogy látszatígéretekkel ámítsanak. Tetteket akarunk. Éppen egy évvel ezelőtt, a Stop Szmog tüntetést követően állapodott meg a Greenpeace Magyarország és a Levegő Munkacsoport Hagyó Miklós főpolgármester helyettessel abban, milyen lépésekre van szükség a levegő szennyezettségének csökkentése érdekében. Egy év kellett ahhoz, hogy a teherautók behajtási díját megemeljék és kiterjesszék, valamint hogy bejelentsék, lesz zöld zóna. A Fővárosi Önkormányzat eddig mélyen hallgatott a szennyezett levegő okozta veszélyekről, most pedig félretájékoztatással igyekszik nyugtatgatni a lakosságot, miközben drasztikusan megemelte a BKV viteldíjait.

Demszky Gábor főpolgármester 2008. február 14-én a következőket nyilatkozta: „Budapesten jelenleg még messze vannak az egészségügyre káros határértékektől, Közép-Európa nagyvárosai közül itt a legtisztább a levegő”.
Ezzel szemben az igazság az, hogy a vonatkozó jogszabály szerint a koncentráció egy évben legfeljebb 35 napon haladhatja meg az egészségügyi határértéket, vagyis a köbméterenkénti 50 mikrogrammot. Budapesten viszont az elmúlt évek során évente mintegy 180 napon lépte túl a légszennyezettség ezt a határértéket.

Hírfigyelő