Tiszta levegőt!

Európában az emberek jogát a tiszta levegőhöz jogszabályok védik. Ennek ellenére még mindig rengeteg ember betegszik hazánkban és Európa más részein is a szennyezett levegő miatt. A légszennyezés egyik fő forrása a városokban a gépjármű-közlekedés. A Levegő Munkacsoport nyolc európai civil szervezettel fogott össze a közlekedési eredetű levegőszennyezés csökkentésére. A 2012 szeptemberében indult "Tiszta Levegőt!" projektben három éven át szólítjuk meg a kormányt, az önkormányzatokat, a közlekedési vállalatokat és közvetlenül az állampolgárokat azért, hogy együttműködjünk mindnyájunk levegőjének tisztábbá tételében. Eléjük tárjuk a javaslatainkat arról, hogy miképp lehet a leghatékonyabban javítani a levegő minőségét, és segítünk azokat megvalósítani.

A projekt keretében hazánkban többek között szorgalmazzuk:

  • A kiörögedett BKV- és Volán-buszok lecserélését korszerű, nulla koromkibocsátású, lehetőleg hazai gyártású új buszokra;
  • Részecskeszűrők beépítését a középtávon még működőképes dízelüzemű buszokba. A részecskeszűrő által a koromkibocsátásuk gyakorlatilag megszűnik.

Az elöregedett buszállomány korszerűsítése nem csak nekünk, utasoknak és a környezetnek jó. A hazai buszgyártás újjáélesztését is jelentheti az a nagyszabású buszcsere program, melyet szorgalmazunk.

A„Tiszta Levegőt!” projektünket az Európai Unió LIFE+ programja támogatja.

Hírfigyelő