Bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak okoz súlyos gondot a szennyezett levegő

Országos probléma, hogy sokszor lehetetlen a szellőztetés, kevesebb a szabadtéri játék, és a szennyezett levegő könnyen szerepet játszhat a szem, orr, torok irritációjában, illetve az asztma és egyéb krónikus légúti megbetegedések gyakoribb előfordulásában. Ilyen válaszokat kapott ezúttal a megkérdezett gyermekintézményektől is a Levegő Munkacsoporttal szorosan együttműködő budaörsi „Ne fűts hulladékkal!” mozgalom.

A civilek kérdőívet küldtek mind a 21 budaörsi bölcsőde, óvoda és általános iskola vezetőjének. Hetvenhat százalékuk válaszolt, és közel kétharmaduk szerint a légszennyezés problémát – egyötödük szerint súlyos problémát – jelent az intézményük számára. A válaszadók a szennyezés legfőbb okaként a szilárd tüzelést, és ezen belül elsősorban a lakossági hulladékégetést jelölték meg, második helyen pedig a gépjármű-forgalom szerepelt.

„A hulladékégetés oka nem a szegénység, hiszen a szociális feladatokat és az ehhez kapcsolódó támogatásokat Budaörs Város Önkormányzata hiánytalanul ellátja. Az ok szinte kizárólag a rosszul értelmezett spórolás, nemtörődömség, felelőtlenség, ismerethiány. Ezért szükség van a felvilágosításra, de legalább ennyire a hatósági fellépésre, hiszen senkinek sem szabad hagyni, hogy megszegje a jogszabályokat, különösen amikor gyermekek egészségéről van szó” – jelentette ki Szücs-Winkler Róbert, a budaörsi civil mozgalom egyik képviselője.

„Ha ilyen a helyzet az ország egyik leggazdagabb településén, ahol az átlagosnál jóval több a felsőfokú végzettséggel rendelkező lakos, akkor belegondolni is rossz, mit szenvednek el a gyermekek és a felnőttek is a többi magyarországi településen. A Levegő Munkacsoport már évekkel ezelőtt konkrét javaslatokat tett a lakossági szilárd tüzelés okozta rendkívül egészségkárosító légszennyezés visszaszorítására, sajnos javulás azóta sem következett be” – tette hozzá Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

A budaörsi civilek petíciót indítottak az ahang.hu oldalon. Várják mindenki aláírását abban a reményben is, hogy amennyiben Budaörsön sikeres lesz a fellépésük, az komoly ösztönzést ad más településeknek is, hogy kövessék a példájukat.

Képeinken:
Budaörsi kémények egy februári reggelen
Szűcs-Winkler Róbert ismerteti a légszennyezés ártalmait a témával kapcsolatos lakossági egyeztetésen

Hírfigyelő