Szükséges a szmogriadó

Mindannyiunk érdekét szolgálja a Fővárosi Önkormányzat által most elrendelt szmogriadó. A Levegő Munkacsoport arra figyelmezteti a lakosságot, hogy saját érdekükbe ne menjenek ki az utcára, de ha feltétlenül szükséges, akkor mikrofilteres szájmaszkot használjanak. A levegő szennyezettsége komoly légúti és érrendszeri, illetve szívmegbetegedéseket okozhat. A jelenlegi budapesti szmog növeli az infarktus veszélyét. Ezért a Levegő Munkacsoport felkéri a lakosságot, a vállalkozásokat, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg a szmogriadó előírásainak betartására, és ezen túlmenően is a levegő szennyezettségének csökkentésére.

A Levegő Munkacsoport szeretné, ha hétfőtől a BKV sűrítené járatait, hogy az autóról a tömegközlekedésre áttérők időben eljussanak munkahelyükre. Megfontolásra ajánlja a fővárosi vezetésnek, hogy a szmogriadó ideje alatt az autósok kedvezményesen használhassák a közösségi járműveket, ezzel is arra ösztönözve mindenkit, hogy ne autózzanak.

A Levegő Munkacsoport nem csak a fővárosi, hanem a kelet-magyarországi köztük, a miskolci, kazincbarcikai és a debreceni lakosokat is figyelmezteti, hogy a helyi mérőállomások adatai szerint már jóval túllépték a szmogriadó küszöbértékét. A Levegő Munkacsoport értesülései szerint sajnos ott még nem rendeltek el szmogriadót.

Budapesti vizsgálatok szerint a szálló por koncentrációjának emelkedése nyáron 2–5 százalékkal, télen pedig mintegy 17 százalékkal növeli a légzőszervi betegségek okozta halálozás kockázatát. A szálló por éves átlagkoncentrációjának köbméterenkénti 5 mikrogrammal történő csökkentése esetén a budapesti halálesetek évi száma 487-tel csökkenne, valamint 150 szív-érrendszeri és 60 légzőszervi betegségek miatti sürgősségi kórházi felvétel lenne megelőzhető. (Összehasonlításképpen: a szmogriadót 100 mikrogramm feletti koncentráció esetén kell elrendelni, az egészségügyi határérték pedig 50 mikrogramm.)

Az emberi tevékenységből (Budapesten elsősorban a közúti közlekedésből, illetve most az olaj és egyéb szilárd tüzelésre való áttérésből) származó szálló por egészségkárosító vegyületek egész halmazát hordozza. A tüdőhólyagokba bejutva gyulladást okozhatnak, ami a vér alvadékonyságát is befolyásolhatja, és a légutak védekező funkciói is károsodhatnak. Ennek következtében az egészségesek és a légúti betegek esetében egyaránt a légzőszervi tünetek megjelenése, illetve súlyosbodása észlelhető, a légzésfunkciós értékek romlanak, és idült légzőszervi betegség alakulhat ki, illetve a krónikus gyulladás gyakoribb fellobbanása figyelhető meg.

Hírfigyelő