Stop szmog Budapest!

Budapest, 2007. február 11. A Levegő Munkacsoport, a Critical Mass, a Magyar Kerékpárosklub, a Zöld Fiatalok és a Greenpeace békés, látványos közös demonstrációval hívta fel a lakosság és a fővárosi vezetés figyelmét: azonnali változtatásokra van szükség Budapest levegőjének tisztaságáért, egészségünk és környezetünk védelméért. A zöld szervezetek meghívták Hagyó Miklós alpolgármestert az akcióra, aki a helyszínen megígérte, hogy a Greenpeace-szel és a Levegő Munkacsoporttal közösen akár már a jövő héten egyeztethetnek a Levegőtisztaság-védelmi Intézkedési Tervről.

A békés tüntetésen résztvevő budapestiek, köztük édesanyák és gyerekek Hagyó Miklós főpolgármester helyettesnek címzett képeslapokat dobtak be egy óriási postaládába, melyben követelték a főváros levegőszennyezettséget csökkentő intézkedéseinek megvalósítását.

Daryl Hannah, a környezetvédő aktivistaként is elhíresült hollywoodi színésznő, szintén aláírt és továbbított egy képeslapot a főpolgármester-helyettesnek, csatlakozva ezzel a STOP SZMOG kampányhoz.

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace nyílt levélben fordult Hagyó Miklós főpolgármester-helyetteshez és kérte, hogy a lehető leghamarabb készítsék el Budapest főváros levegőtisztaság-védelmi intézkedési tervét konkrét határidőkkel, forrásokkal és felelősökkel annak érdekében, hogy a fővárosi levegő minősége mindig az egészségügyi határértéken belül legyen, különös tekintettel a porszennyezésre!

Főleg a kipufogógázok szennyezik a városi levegőt. Csak a fővárosban évente több mint 1700 ember hal meg idő előtt a levegő porszennyezettsége miatt. Az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a kilencszeresére nőtt. A fővárosiak átlagosan akár 3 évvel kevesebbet élnek a szállópor szennyezés miatt. Ez egy átlagos szám, ami azt jelenti, hogy egyesek akár 20 évet is veszíthetnek az életükből.

„Az autósok figyelmét külön felhívnám a veszélyekre. A légszennyezés az autók utasterében háromszor, négyszer nagyobb, mint a járdán. Azaz az autóban ülők jobban ki vannak téve a megbetegedéseknek."- figyelmeztetett Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadója.

A Greenpeace az elmúlt hetekben mérte a levegő szennyezettségét a főváros különböző pontjain egy professzionális finompormérő berendezés segítségével. A Levegő Munkacsoport – pótolva a fővárosi vezetés kötelességét – mától kezdve minden nap a honlapján közli közérthető formában a főváros hivatalosan mért levegőszennyezettségét.

„A legtöbb helyen a megengedett határérték feletti szennyezettséget mértünk. A buszmegállóban és a Baross utcai a szülészeti klinika főbejáratánál például ijesztő értékeket kaptunk. Elborzasztó, hogy az újszülöttek mit kénytelenek belélegezni megszületésüktől kezdve, s a csecsemők a legveszélyeztetettebbek - akár egész életükre megmaradó egészségkárosodást szenvedhetnek a légszennyezettség miatt.”- mondta el Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.
A zöld szervezetek meghívták Hagyó Miklós alpolgármestert az akcióra, aki a helyszínen megígérte, hogy a Greenpeace-szel és a Levegő Munkacsoporttal közösen akár már a jövő héten egyeztethetnek a Levegőtisztaság-védelmi Intézkedési Tervről. Az alpolgármester elmondta, hogy ő maga is érintett, több éve asztmás, ezért egyetért a demonstráló szervezetek céljával

További információ:
Lenkei Péter, környezeti tanácsadó, Levegő Munkacsoport (06 20 356 5990)
Rohonyi Péter, kampányfelelős, Greenpeace (06 20 231 34539
Szép Zsuzsa, kommunikációs vezető, Levegő Munkacsoport (06 30 332 8112)
Mózes Szabina, sajtószóvivő, Greenpeace (06 20 515 5928)

Hírfigyelő