Zöld szervezetek állásfoglalása a légszennyezésről

Hazánkban az éves összes halálesetek mintegy 12 százaléka, azaz összesen 16 ezer ember halála a levegőben lévő szálló por- és koromszennyezés miatt következik be. Évről évre növekszik az asztmában, tüdőrákban, valamint szív- és keringési betegségekben szenvedők száma. Egy friss felmérés szerint[1] Európa egyik legszennyezettebb városa Budapest, csak Bukarestet előz meg bennünket a részecskeszennyezés miatti életvesztés tekintetében. Megfelelő intézkedésekkel azonban jelentősen csökkennének a szennyezés miatti elhalálozások, megbetegedések.
Március közepén tartott országos találkozójukon a környezetvédő civil szervezetek állásfoglalást fogadtak el a levegő minőségének javítására, harmincegy pontban összegezve javaslataikat. Többek között sürgetik, hogy a kormány készítsen intézkedési tervet a légszennyezés csökkentésére, ösztönözze a részecskeszűrők használatát, a nehéz tehergépkocsikra vezessen be a megtett távolsággal és kibocsátott szennyezéssel arányos útdíjat, korszerűsítse a tömegközlekedés autóbusz-állományát, javítsa a kerékpáros és gyalogos közlekedés feltételeit, szigorúan lépjen fel az illegális égetések ellen, valamint fokozza a felvilágosító tevékenységet és erősítse meg az ellenőrző hatóságokat.
Az állásfoglalást a Levegő Munkacsoport eljuttatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez, mielőbbi választ és konkrét intézkedéseket várva.

A környezetvédő civil szervezetek állásfoglalása itt olvasható:
https://www.levego.hu/sites/default/files/ot2011_allasfoglalas.pdf

[1] Summary report of the Aphekom project 2008-2011

Hírfigyelő