Tiszta levegőben könnyebben vészelhetjük át a járványt

Minden ember tegye meg, ami tőle telik, hogy tisztább legyen a levegő, és ezáltal is igyekezzünk csökkenteni a koronavírus okozta megbetegedések súlyosságát. Erre kéri a lakosságot a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport.

Tanulmányok sora mutatta ki, hogy szoros az összefüggés a vírusos légúti megbetegedések súlyossága, az emiatti elhalálozások száma, valamint a légszennyezés között (például ez a tanulmány és ez a tanulmány). Nem volt ez másképp a korábbi SARS koronavírus fertőzés esetén sem Kínában. Minél szennyezettebb levegőben tartózkodik valaki és minél hosszabb ideig, annál nagyobb a kockázat. Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása szerint még akkor is súlyosbodhat a betegség, ha az adott személy csak rövid ideig van kitéve magas légszennyezettségnek.

Azért a tényért, hogy Észak-Olaszországban az átlagosnál lényegesen több elhalálozást okozott a koronavírus, a légszennyezés is felelős lehet, amint arra Dr. Lorenzo Casani, az egyik lombardiai klinika egészségügyi igazgatója is felhívta a figyelmet. Márpedig az észak-olaszországi városok jelentős része Európa legrosszabb levegőjű területei közé tartozik. Ahogy arra az EPHA nyilatkozata is rámutatott, a legfrissebb adatok a korlátozó állami intézkedések és a felelős állampolgári viselkedés következtében miatt tisztuló Észak-Olaszországi levegőről árulkodnak, ami a koronavírusos betegek számára különösen jó, akár életmentő hír is lehet.

Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke elmondta: „Sok, embernek – különösen azoknak, akik krónikus betegségekben szenvednek – a szennyezett levegővel és egyéb környezeti ártalmakkal terhelt szervezete különösen nehezen tudja felvenni a küzdelmet a koronavírussal szemben. Minden lehetséges módon csökkenteni kell a kitettségüket a káros hatásoknak. Egyebek mellett igyekezzünk felhagyni a dohányzással, és ne tegyük ki másokat a dohányfüstnek.”

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke megállapította: „Fontos, hogy minél kevesebben közlekedjünk benzines, dízeles autóval, motorkerékpárral, robogóval. Akinek van rá lehetősége, inkább kerékpárral vagy gyalog jusson el úticéljához. Lehetőleg ne fűtsünk szilárd tüzelőanyaggal, és különösen ne égessünk hulladékot (ami egyébként is illegális). Kerti hulladékot se égessünk.”

Massay-Kosubek Zoltán, az Európai Népegészségügyi Szövetség „Tiszta Levegőt!” kampányának igazgatója kijelentette: „Csatlakozzunk a Maradj szépen otthon! nevű, számos Európai országban indult civil kezdeményezéséhez és mi is maradjunk otthon! Ezzel nemcsak a fertőzésveszélyt csökkentjük, de a tisztább levegőhöz is hozzájárulunk. Mindannyiunk felelőssége, hogy minél tisztább legyen a levegő és ezzel is elősegítsük a koronavírus-járvány ártalmas következményeinek enyhítését.”


 
A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ) 2012-ben alakult, a krónikus betegek szervezeteinek összefogására. Fő célja, hogy az egészség legyen alapérték, és a betegek számára legyen egyformán elérhető a magas színvonalú, betegközpontú, humánus, igazságos egészségügyi és szociális ellátáshoz való hozzáférés. A betegszervezetek célja, hogy olyan legyen az egészségpolitikai környezet, amelyben a betegek közösségei aktívan részt vesznek az őket érintő döntések előkészítésében, programok kidolgozásában és végrehajtásában.
 
Az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) 1993-ban alakult, népegészségügyi civil szervezeteket, beteg- és társadalmi csoportokat, kutatókat és egészségügyi szakembereket képviselő európai ernyőszervezet, amely fő célkitűzése az egészség javítása és a népegészségügy hangjának megerősítése Európában. Az EPHA 87 tagszervezetet képvisel, köztük a BEMOSZ-t. AZ EPHA kiemelten kezeli a légszennyezettséget, mint globális és európai népegészségügyi kihívást.
 
A Levegő Munkacsoport 1988-ban alakult környezetvédő civil szervezet. Tevékenységének főbb területei az államháztartás és az uniós költségvetés zöld reformja, a közlekedés környezetbarátabbá tétele, valamint az éghajlatváltozást lassító és környezetünket élhetőbbé tévő energiapolitika és településfejlesztés. Tanácsadó Irodája minden évben több ezer embernek nyújt segítséget.

Hírfigyelő