Nem sorscsapás a szmog!

Ismét veszélyes légszennyezettség fenyegeti országunk lakóit. A rákkeltő szálló por (PM10) koncentrációja az ország valamennyi mérőállomásán meghaladja az egészségügyi határértéket, Budapesten, Kazincbarcikán és Pécsett annak háromszorosát is. Ismét megmutatkozik a mindenkori kormányzat és önkormányzati vezetők halogató politikájának kudarca. A rendszeresen előforduló vészhelyzet az egészségügyi ellátó rendszert is próbára teheti. A szennyezettség ugyanis nagy számú, hirtelen jelentkező légzőrendszeri, valamint szív- és érrendszeri megbetegedést vagy akár elhalálozást okozhat.

A rendkívüli helyzetre alkotott fővárosi szmogriadó-rendelet korlátozó intézkedéseit az elmúlt években többször enyhítették. A PM10-szennyezés csökkentésére hatékony intézkedéseket előirányzó, tavaly októberben elfogadott kormányprogram végrehajtása egyre halasztódik.

A Levegő Munkacsoport szerint azonnal, véglegesen és az egész országra kiterjedően meg kell tiltani az avarégetést, drasztikusabban kell korlátozni a szennyezett területek gépjárműforgalmát, őszinte és széleskörű tájékoztatást kell adni a lakosságnak arról, hogyan védjék meg maguk és gyermekeik egészségét, valamint hogy mit tehetnek a szennyezés csökkentése érdekében. A döntéshozók ébredjenek rá, hogy ez éppoly rendkívüli helyzet, mintha jeges árvíz fenyegetne, ezért azonnali intézkedésekre és a jogszabályok megváltoztatására van szükség!

Az elmúlt években a lakosság nagy része váltott ismét vegyes tüzelésre, ugyanakkor teljesen hiányzik az ezzel kapcsolatos felvilágosítás. Egy teljes nemzedék nőtt fel úgy, hogy kevésbé szennyező gázfűtést használt, és hiányzik az alacsony szennyezéssel járó szilárd tüzeléshez szükséges szaktudás, sok esetben a korszerű tüzelőberendezések is. Ezért szükséges, hogy a kormányzat jelentős forrásokat fordítson a tájékoztatásra, a tüzelőberendezések cseréjére, és jogszabályokkal is segítse a korszerű kályhák és kazánok forgalomba hozatalát.

Szinte nincs olyan település az országban, ahol ne fordulna elő illegális hulladékégetés a zord hidegben. Így olyan életveszélyes mérgek kerülnek a levegőbe, melyek egész falvakat és városokat veszélyeztetnek. A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa állásfoglalásában hívta fel a figyelmet a probléma mértékére és rámutatott a megoldási lehetőségekre, jogszabályi hiányosságokra. Többek között nagyon fontos, hogy a hulladékégetés tényét alátámasztó költséges vizsgálat terheit – ha az szükséges a bizonyításhoz – a közigazgatás viselje, illetve terheljék a szennyezőkre.

A kormány számára fontos egyéb jogszabályokat az elmúlt évben sok esetben három nap alatt sikerült megalkotni és megszavaztatni az országgyűlésben, így remélhetőleg a lakosság egészségének védelmét szolgáló jogszabálymódosításokkal sem fognak késlekedni, és így megelőzhető a közegészségügyi katasztrófa.

Kapcsolódó anyagok:

Hírfigyelő