Az ügyvédek semmibe veszik a szabályokat

A Levegő Munkacsoportot felháborítja az ügyvédi kamara elnökének arra adott magyarázata, hogy miért van 334 ügyvédi irodának végrehajtható köztartozása. Dr. Bánáti János szerint az ügyvédek többségének parkolási díjhátralék miatt van tartozása, mert (idézzük) „ismert, hogy milyen embertelenek a parkolási szabályok Magyarországon, egyszerre csak két-három órára lehet jegyet váltani, márpedig egy ügyvéd nem tud kiszaladni tárgyalás közben, hogy bedobjon a parkolóórába, így gyűlhettek össze ezek a díjhátralékok".

Budapest Európa egyik legszennyezettebb fővárosa, évente 2000 ember veszíti életét és közel 100.000 ember betegszik meg a légszennyezés káros hatásai miatt, amelyért elsősorban a gépjármű-közlekedés tehető felelőssé. Egyik legfontosabb alkotmányos jogunk az élethez és az egészséges környezethez való jog, amelyet az állandó dugók, a gépjárműforgalom zaj- és légszennyező hatásai jelentősen csorbítanak. A Levegő Munkacsoport felhívja mindenki figyelmét, hogy nem kötelező személygépjárművel közlekedni. Különös, hogy épp az ügyvédi kamara elnöke védi a parkolási szabályokat be nem tartó ügyvédeket, és furcsának találjuk azt is, hogy az elnök úr még nem hallott a mobiltelefonos díjfizetési lehetőségről, illetve arról, hogy a díjhátralékot annak végrehajthatóvá válása előtt is ki lehet egyenlíteni. A helyes magatartás véleményünk szerint nem az APEH elnökének címzett levél lenne, hanem az, hogy Bánáti János hívja fel a szabályokat megsértő ügyvédek figyelmét a hivatás gyakorlóitól elvárható jogkövető magatartásra és arra, hogy a kiszabott bírságokat fizessék meg. Nincs jó üzenete annak, ha az ügyvédek mutatnak „példát” a jogszabályok alóli kibúvásra vélt előjogaik alapján.

Végezetül minden állampolgár egészsége érdekében megkérjük az ügyvédeket és a gépjárművüket rendszeresen használó állampolgárokat, hogy indulás előtt gondolják meg, valóban szükséges-e az autóhasználat, és csak akkor üljenek az autóba, ha az elkerülhetetlen.

A Levegő Munkacsoport az Európai Unió támogatásával „Hagyd otthon az autód! – kampány a fenntartható közlekedésért” címmel indított kampánya a fenti problémákra kínál megoldást. A részletek a www.levego.hu oldalon érhetőek el.

Hírfigyelő