Végre stop a szmognak!

A környezetvédő civil szervezetek kíváncsian várják, hogy a Fővárosi Önkormányzat mikor és hogyan lép, ha el kell rendelnie a szmogriadót. A Levegő Munkacsoport hosszú évek óta tartó tárgyalásainak, felvilágosító tevékenységének és a más civil szervezetekkel közösen folytatott Stop Szmog kampányának eredménye, hogy hatályba lépett a Környezetvédelmi Minisztérium új rendelete, amely önálló szmogriadó-határértékeket vezetett be a finomporra. Ha korábban léteztek volna ezek a határértékek, akkor tavaly 9 napon kellett volna az önkormányzatnak figyelmeztetnie a lakosságot a magas légszennyezésre, ezen felül pedig 3 alkalommal el is kellett volna rendelnie a szmogriadót.

A Levegő Munkacsoport üdvözli az új rendeletet, egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján még szigorúbb határérték megállapítása lenne szükséges. Az elsősorban a gépjárművekből a levegőbe kerülő finompor (P10) ugyanis egyike azon anyagoknak, amelyek a leginkább károsítja az emberi szervezetet. A finom por komoly, sokszor visszafordíthatatlan betegségeket, egyebek mellett tüdőrákot okozhat.
A Levegő Munkacsoport szeretné, ha a korlátozásokra minél kevesebbszer kerülne sor, ezért arra kéri a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetekben használják gépkocsijukat, mivel a finompor éppen a gépjárművekből kerül a levegőbe. Egyúttal felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy nem az alkalmanként elrendelt forgalomkorlátozások jelentik a levegő minőségének érdemi javítását, hanem egy olyan rendszer, amelynek eredményeként egyre többen térnek át saját gépkocsijukról a tömegközlekedésre és a kerékpározásra. Fontos a tehergépkocsi-forgalom ésszerűsítése, amelynek csupán első lépése volt a Levegő Munkacsoport által régóta szorgalmazott és idén januárban bevezetett behajtási díj.

Kapcsolódó anyagok:
/
/sites/default/files/kapcsolodo/heimpal-sajto_080129.pdf
http://www.kvvm.hu/index.php?pid=1&sid=1&hid=2054
http://inforadio.hu/hir/tudomany/hir-234102

Hírfigyelő