A környezetnek és a gazdaságnak is árt az indiai gumiabroncsgyár

„A miniszterelnök úgy tekint az ellenőrzési hatóságokra, mint a politikai megrendeléseinek szolgai teljesítőire, és fel sem tételezi, hogy ezeknek a szerveknek a feladata a törvények betartása és betartatása” – írta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke Kákosy Csaba gazdasági miniszternek az indiai gumiabroncsgyár magyarországi létesítése kapcsán. A Levegő Munkacsoport tudomása szerint a beruházással kapcsolatban még nem készült el a környezeti hatástanulmány, tehát a környezetvédelmi hatóság nem dönthetett az engedélyről, amelyet a miniszterelnök megelőlegezett. Egyebek mellett feltételezhető, hogy – csakúgy, mint a Hankook esetében – a szállítás közúton történne, tovább fokozva a már most is elviselhetetlen kamionforgalmat.

A Levegő Munkacsoport tudomása szerint még a gumiabroncsokon belül is a gyengébb kategóriába tartoznak az Apollo Tyres termékei. Tehát a korszerű európai gumigyáraknál gyengébb minőségű gumikat készít. Egyebek mellett ez azt is jelenti, hogy rövidebb az élettartama, tovább fokozva a használt gumik miatti környezeti problémákat. Az Apollo Tyres termékeit súlyosan környezetszennyező és egészségkárosító anyagok felhasználásával készíti. Ez azért is gond, mert ezek az anyagok a gumik kopása során nagy mennyiségben kerülnek a környezetbe és így az emberi szervezetbe.

Magyarország függése az importált energiától már most is túlzott mértékű. A kormány álláspontja szerint is csökkenteni kell ezt a függőséget, a gumigyár viszont tovább növelné azt.

A beruházás országunk megítélése szempontjából is rendkívül kedvezőtlen lenne. Azt az üzenetet közvetítené a hazai és külföldi vállalkozások felé, hogy olyan rossz helyzetben van a magyar társadalom és gazdaság, hogy már Indiából is hozzánk telepítik az alacsony hozzáadott értéket tartalmazó, energia- és nyersanyagigényes, súlyos környezetszennyező tevékenységeket.

Mindezen okok miatt a Levegő Munkacsoport elnöke arra kéri Kákosy Csabát, mint a kormány gazdaságért és közlekedésért felelős tagját, hogy vizsgálja felül az Apollo Tyres magyarországi beruházásával kapcsolatos álláspontját, és erről tájékoztatta a környezetvédelmi minisztert is, aki a környezetvédelmi hatóságok munkájáért felelős.

A gazdasági és közlekedési miniszternek írt levél

Hírfigyelő