Angyalföldön a légszennyezési vándorkiállítás

Magyarországon évente 16 000 ember veszíti életét idő előtt és több mint 10 millió napot töltünk évente a levegőbe kerülő részecskeszennyezés (PM10) miatt. A Levegő Munkacsoport vándorkiállításon mutatja be, hogy mit tehet a lakosság és a döntéshozók a szállópor-szennyezés visszaszorítása érdekében. A plakátkiállítás legutóbb a Budapesti Corvinus Egyetemen volt látható.

A kiállítást rendező Levegő Munkacsoport fő célja az, hogy elősegítse a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjának végrehajtását. A kiállítás először az Országgyűlés Képviselői Irodaházában volt látható, majd idén februártól kezdve a XI., a XII., a XIX., a XX. és a III. kerületben is bemutattuk. Április végén pedig a Föld Napja alkalmából a Budapesti Corvinus Egyetemen állítottuk fel. Eddig több ezer felnőtt és sok száz gyerek, illetve diák tekinthette meg a kiállítást.

A kiállítás másik fontos célja az, hogy a helyi lakosság képet kapjon róla: milyen sokrétű feladat a szállópor-szennyezés visszaszorítása, és hogy ők maguk mit tehetnek ennek érdekében. Ilyen lehetőség a tömegközlekedés használata és a kerékpározás az egyéni gépjármű-közlekedés helyett, valamint az energiafelhasználás csökkentése az épületekben. Ez utóbbi érdekében sok esetben javítani kell a szigetelést és korszerűsíteni a fűtőberendezéseket. Nagyon fontos, hogy olyan anyagokkal és olyan módon fűtsön a lakosság, ami alacsony koromkibocsátással jár. Fontos felhívni a figyelmet, hogy műanyag és egyéb hulladék égetése nemcsak egészségkárosító, de jogszabályba is ütközik. Az avarégetés helyett – ami már szintén tiltott a fővárosban – pedig a komposztálás ajánlható.

Az egészségünkre ártalmas, rendkívül apró méretű szemcsék elsősorban a közlekedés – mindenekelőtt a dízeljárművek –, a fűtés és az ipari tevékenységek következtében kerülnek a levegőbe. A részecskeszennyezés – amit szálló pornak is szoktak nevezni – felelőssé tehető többek között szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos megbetegedésekért. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, mint a felnőtteké, de érzékenyek a részecskék hatásaira az idősek, a tüdő- és szívbetegek is. Már régóta ismert, hogy amennyiben a születés körüli időszakban kerülnek a szervezetbe ezeknek a részecskéknek egyes összetevői, akkor az felnőtt korban súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez vezethet.

A kormány 2011 októberében programot fogadott el a PM10-szennyezés csökkentésére, amely szinte minden olyan intézkedést tartalmaz, amelyek bevezetését a Levegő Munkacsoport már évek, évtizedek óta szorgalmazza. Példák sora bizonyítja, hogy a kiállításon is bemutatott intézkedések viszonylag rövid idő alatt jelentős változást eredményezhetnek. Széles körben javítják az emberek életminőségét, és növelik hazánk gazdaságának versenyképességét.

Szabó Zoltán
a Levegő Munkacsoport témafelelőse

Kapcsolódó anyagok:

Hírfigyelő