Civil javaslatok a Sajó-völgy levegőminőségének javítására

A Sajó-völgy egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. A zöldhatóság ezért – civil kezdeményezésre – jelenleg felülvizsgálja a térségre vonatkozó levegőminőségi tervet, melyhez a Levegő Munkacsoport is javaslatokat tett.

Miskolc és a Sajó-völgye a fűtési szezonban sokszor szerepel a híradásokban a hosszan tartó és kritikus légszennyezettségi időszakok miatt. Ez a terület az egyike azoknak, amelyek miatt az Európai Bizottság beperelte Magyarországot a szennyezettségi határértékek megsértése és a kellően hatékony intézkedések elmulasztása miatt. Ezért különösen fontos, hogy mit tartalmaz a levegőminőségi terv, alkalmas-e arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül biztosítsa a tisztább levegőt. A Levegő Munkacsoport, a Zöld Kapcsolat Egyesület és egy magánszemély kezdeményezésére 2019-ben a kormányhivatal megkezdte a terv felülvizsgálatát, majd a tavalyi év utolsó napjaiban közzé is tett egy tervezetet.

A civil szervezet részletes javaslatokat, majd a nyilvánossá váló tervezethez észrevételeket dolgozott ki és küldött meg a zöldhatóságnak. Sürgető az illegális égetések elleni fellépés eszközeinek részletes kidolgozása, az ellenőrzés személyi és tárgyi feltételeinek megteremtése, a hatóságok közötti együttműködés erősítése és új technológiák felhasználása. (Ez utóbbiak közé tartoznak olyan drónok, amelyekkel a kéményből kiáramló füstből ki lehet mutatni, vajon történt-e illegális égetés.) A szociális tűzifaprogram kiterjesztése, költségvetésének egy nagyságrenddel való megemelése szintén elengedhetetlen. A szigetelési és tüzelőberendezés-lecserélési programok, valamint a környezetbarát közlekedési módok elterjedését segítő intézkedések esetében pontos határidők és költségvetés kidolgozására van szükség. A tervezetet célszerű kibővíteni néhány fontos elemmel, így például a mezőgazdasági égetések elleni határozott fellépéssel, a további lignitbánya-nyitások megtiltásával vagy például alacsony energiaigényű szociális bérlakások építésével.

A civilek bíznak benne, hogy a hatóság kiegészíti a tervezetet és a végleges levegőminőségi terv hosszú idő után először reményt adhat arra, hogy érdemben javuljon a levegőminőség hazánk egyik legszennyezettebb területén.

„A felülvizsgálat során némileg javult, tartalmasabbá vált a levegőminőségi terv. Számos, általunk is régóta szorgalmazott lépés szerepel az anyagban. A terv hatékony végrehajtásához azonban rövid határidejű, egyértelmű és az érintettekre nézve kötelező intézkedésekre van szükség, különösen a háztartási tüzelésből eredő szennyezés csökkentése érdekében” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A Levegő Munkacsoport kampányát a levegőminőségi tervek felülvizsgálata érdekében a Client Earth nevű nemzetközi környezetjogi szervezet támogatja.

Képünkön: Egy borsodi falu kéményei 2019 decemberében (fotó: Horváth Zsolt)

Hírfigyelő