Az Európai Parlament magyar képviselőinek holnapi szavazatán is múlik a menekültválság súlyosbodása

Arról szavaz holnap az Európai Parlament Környezetvédelmi Szakbizottsága, hogy milyen gyorsan csökkenjen a közlekedés, a mezőgazdaság, a hulladékgazdálkodás, a háztartások és a kis ipari létesítmények éghajlatváltozást okozó gázkibocsátása az Európai Unióban. A szakbizottság magyar tagjainak írt levelében a Levegő Munkacsoport azt kéri, hogy a gyorsabb és tartósabb kibocsátáscsökkentést szolgáló változatokra szavazzanak.

Egyre több, gyakorlatilag visszafordíthatatlan káros változással jár a globális felmelegedés, és ezek következtében a menekültválság is hamarosan kezelhetetlenné válhat. Az említett ágazatoknak viszont döntő szerepe van abban, hogy az Európai Unió teljesíti-e az emberiséget veszélyeztető éghajlatváltozás elkerülése érdekében tett vállalásait, hiszen ezek az ágazatok a felelősek az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának a többségéért az EU-ban.

A Levegő Munkacsoport arra is felhívja a képviselők figyelmét, hogy egy szigorú kibocsátásmegosztási rendelet Magyarország részére gazdaságilag rendkívül előnyös lehet, hiszen a 2020-ig tartó időszakban túlteljesítjük a csökkentési vállalásunkat, és az így képzett tartalékot 2020 után minden bizonnyal jó áron tudjuk majd értékesíteni a gyengébben teljesítő országoknak.

A képviselőknek írt levél itt tölthető le:https://www.levego.hu/sites/default/files/kibocsatasmegosztas-ep-kepviseloknek.pdf

 

 

Hírfigyelő