Mi lesz a sorsa a Levegőtisztasági csomagnak?

Éles vita bontakozott ki az utóbbi hónapokban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke, valamint a környezetvédő szervezetek, tagállamok és európai parlamenti tagok között az EB tervezett munkatervéről. A vitát az robbantotta ki, hogy a Bizottság a 2013 decemberében elfogadott, és sok fontos uniós szabályozás korszerűsítését célzó, a Parlament és az Európai Tanács elé beterjesztésre váró javaslatokat tartalmazó Levegőminőségi csomag, és a hasonló Hulladékkezelési („Körforgásos gazdaság”) csomag törlését – visszavonását – tervezte. A vita jelentőségét mutatja, hogy számítások szerint a korábban kimunkált európai jogszabálymódosítási javaslatok, ha elfogadásra kerülnek, évi ötvennyolcezer, levegőszennyezettségnek betudható korai halál megelőzését és 40–140 milliárd eurós költség elkerülését eredményezik.

A vita eredménye egy érdekes szituációhoz vezetett az Európai Parlamentben, ahol a képviselők véleményt nyilvánítottak az Európai Bizottság munkatervéről. Miután a frakciók nem tudtak megegyezni egy közös, a levegőtisztasági csomag törlését ellenző állásfoglalásban, a frakciók többsége saját határozattervezetet terjesztett elő. Ezek ugyan egyenként elbuktak, de miután mindegyikre az előterjesztő frakció tagjainak többsége szavazott, az kiderült, hogy az Európai Parlament képviselőinek elsöprő többsége a Levegőtisztasági csomag megtartását és az előkészített jogszabálymódosítások mielőbbi előterjesztését támogatja. Mindebben jelentős szerepet játszott a környezetvédő civil szervezetek határozott fellépése.

Úgy néz ki, hogy ez a többség meggyőzte Junckert és csapatát arról, hogy a Levegőtisztasági csomag visszavonása hiba volna. Legalábbis ezt kürtölte szét a twitteren Julie Girling, konzervatív európai képviselő, a Parlament levegőtisztasági jelentéstevője. Azt írta, hogy Timmermanns bizottsági alelnök biztosította arról, nem fogják visszavonni a Levegőtisztasági csomagot. A környezetvédő civil szervezetek, köztük a Levegő Munkacsoport, üdvözlik a bejelentést.

A cikk az Európai Bizottság LIFE+ programja által támogatott Tiszta Levegőt! projekt keretében készült.

 

Hírfigyelő