Hatékonyabb lehet a hatósági fellépés az illegális égetések ellen

A lakossági szilárd tüzelés hatósági ellenőrzési gyakorlata” címmel tartottak konferenciát 2017. november 29-én a Herman Ottó Intézetben. Az előadók egyetértettek abban, hogy jelenleg az egyik legfontosabb környezet-egészségügyi probléma a nem megfelelő tüzelőanyagok háztartási égetése, ami ellen – a szemléletformálás mellett – hatékony és egységes hatósági fellépéssel lehet küzdeni.

Ez a konferencia is része annak az intézkedés-sorozatnak, amelyet a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére indított a Földművelésügyi Minisztérium a háztartási tüzelésből eredő légszennyezés csökkentésére. A civil szervezetek és a hozzájuk forduló lakosok tapasztalatai szerint az illegális égetési ügyekben indult hatósági eljárások csak a legritkább esetekben vezetnek eredményre, többek között az egységes joggyakorlat hiánya, a hatóságok kapacitás- és ismerethiánya, valamint a bizonyítás nehézségei miatt. A konferencia elsősorban a levegőtisztaság-védelmi hatósági eljárások lefolytatásában közreműködő hatósági ügyintézőknek szólt, az előadók bemutatták gyakorlati tapasztalataikat és tanácsaikat az eljárás mikéntjéről és a lehetséges bizonyítási eszközökről.

A Földművelésügyi Minisztérium képviselője ismertette az eljárási gyakorlat egységesítése és a hatásköri kérdések tisztázása érdekében az összes járási hivatal számára kiküldött szakmai iránymutatást. A Herman Ottó Intézet munkatársai a kormányhivatalok körében végzett felmérés eredményeit és az illegális anyagok jelenlétének gyors hamuteszt alapján történő megállapításának lehetőségeit mutatták be. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és a Pest Megyei kormányhivatalok képviselői az első- és másodfokú hatósági munkában szerzett tapasztalataikról beszéltek. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársa a kéményseprési tevékenység során tapasztaltakról számolt be.

A konferencián a Levegő Munkacsoport képviselője is tartott egy előadást arról, hogy miként is néznek ki ezek az eljárások a civil szervezetek és a hozzájuk panasszal forduló lakosok szemszögéből. A Levegő Munkacsoport előadója örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után egyetértés mutatkozik abban, hogy az illegális lakossági tüzelés ellen komolyan fel kell lépni, és üdvözölte, hogy ez a folyamat megindult. Egyetértett az eljárások módjáról kiadott szakmai iránymutatás tartalmával, és azzal is, hogy a tervek szerint hamarosan elkészül egy részletes útmutató a bizonyítékok megszerzésének módozatairól. Ezek fontos és jelentős lépések lehetnek az illegális tevékenységek visszaszorítása érdekében. A Levegő Munkacsoport előadója ugyanakkor kiemelte, hogy további hatósági és szélesebb kormányzati intézkedésekre is szükség van, így például fokozni kell a hulladékkezelési tevékenységek, elsősorban az illegális hulladékkereskedelem ellenőrzését, szabályozni és ellenőrizni kell a tűzifa piacát, a jelenleginél kiterjedtebb szociális tűzifa programra van szükség, és vissza kell állítani a nemrégiben megszüntetett kötelező kéményellenőrzést. Zárszóként azt kérte a résztvevő hivatali ügyintézőktől, hogy a hatósági eljárásokban az illegális égetések miatti megbetegedések megelőzése legyen a legfontosabb cél.

Hírfigyelő