Promenádot ajándékba

Egy régi pesti vicc szerint Mórickának nem volt pénze ajándékot venni a gyerekeinek karácsonyra, ezért - hogy mégis örömet tudjon nekik okozni - felöntötte vízzel a gangot, hogy ott korcsolyázhassanak a téli szünetben.

Évek óta hallgatjuk, hogy a főváros el van adósodva. Ezért nem jut pénz a BKV járműveinek cseréjére, a parkok, zöldterületek megfelelő öntözésére, a kátyúk megszüntetésére, a közintézmények felújítására, nem is említve olyan kézenfekvő fejlesztéseket, mint az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása Budára, a 19-es és 17-es villamos összekötése vagy a 47-es és 49-es villamos továbbvezetése a Váci útra. Azonban hogy, hogy nem, jutott pénz a Nagymező utca felbontására, felparkettázására, újraaszfaltozására, előzetes engedélyek beszerzése előtt a Városháza Fórum terveinek megrendelésére, a 4-es metróhoz néhányszáz méterenként egy-egy sok tízmilliárdos megálló építésére, a Kiskörúton pedig a járda melletti fasor középre helyezésére (ahol a gyalogosok legfeljebb távolról gyönyörködhetnek benne). Az idei költségvetés is a megszorításokról szól. Néhány erősen megkérdőjelezhető projektet töröltek, kényszerűségből több elkezdett projekt is félbemaradt, de ami sokkal nagyobb baj: kevesebb pénz jut az oktatásra, az egészségügyre, a tömegsportra, a zöldterületek ápolására. Sokan haragszanak a Levegő Munkacsoportra, hogy az oktatásból, egészségügyből, tömegközlekedésből hiányzó pénzeket az autózás, teherfuvarozás terheinek növelésével kívánná pótolni. Tévedés azonban azt hinni, hogy máshol ez nem így van.

Manhattanben például a leggazdagabbak luxusának számít az autótartás. A többiek tömegközlekednek, illetve tagjai valamilyen autókölcsönző szövetkezetnek (autómegosztás, közautó), amelyek a válság óta gyors ütemben terjednek New Yorktól Londonig, elsősorban a húszas-harmincas korosztály körében. Az eredmény: kevesebb gépkocsi, kevesebb baleset és zsúfoltság, kisebb zaj- és levegőszennyezettség. A kezdeti forgalomcsillapításokat, útdíjak és egyéb terhek bevezetését Nyugaton is nagy felháborodás kísérte. Csak a legelszántabb polgármesterek mertek vállalkozni ezekre az intézkedésekre. Mára azonban megváltozott a szemlélet. Az autósok is egyre jobban érzik, hogy a változások az ő egészségüket, életminőségüket is javítják. Itt a tavasz, a séták, utcai bámészkodások ideje. Közérzetünknek is használna, ha – kezdetnek szombaton és vasárnap – megszüntetnék az átmenő forgalmat a Clark Ádám tértől a Hősök teréig. Ez nemcsak az itt lakóknak lenne jó, de a tapasztalatok szerint a turisták is hálásan fogadnák.

Beliczay Erzsébet
a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese

Kapcsolódó anyagok:
http://varosepito.blogspot.com/search/label/Andr%C3%A1ssy%20negyed
https://www.levego.hu/hirek/2010/03/vajon_a_lenyegrol_beszelunk

Hírfigyelő