A József nádor téri mélygarázs első áldozatai: a fák

Tegnap Budapesten, a Belváros szívében kivágtak 24 fát, hogy helyet biztosítsanak egy mélygarázs építésének. A több mint 500 férőhelyes József nádor téri mélyparkoló áldozata lesz az egész környék is, mivel miatta várhatóan jelentősen megnövekszenek a területen a környezeti ártalmak.

A Levegő Munkacsoport már a 2007-től 2009-ig tartó környezetvédelmi eljárásban kinyilvánította azt a véleményét, hogy a tervezett mélygarázs jelentősen rontja a környezet állapotát, és ezen a helyen a parkolási kínálat növelése sem célszerű. Ezért megfellebbezte a Környezetvédelmi Felügyelőség engedélyező határozatát, és a második környezetvédelmi eljárásban is kinyilvánította ellenvéleményét.

2011-ben a Levegő Munkacsoportot megkereste a környék lakossága, segítséget kérve, mivel megkapták az értesítést az építési engedély megadásáról. Ezt követően, 2011. március 8-án a Levegő Munkacsoport megfellebbezte a mélygarázs építési engedélyét és a fakivágási engedélyt. Ezzel egyidejűleg a József nádor tér környéki társasházak közösségei szintén fellebbeztek. A fellebbezések elutasítása után a Levegő Munkacsoport egy József nádor téri lakossal közös keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez az építési engedélyt megadó határozat ellen. A perbe beavatkozóként beléptek a környék társasházai és a Szindikátus Egyesület is. 2014. február 13-án a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletével elutasította a keresetet. Ezt követően a Levegő Munkacsoport az egyik társasház képviselőjével együtt a Kúriához, mint felülvizsgálati bírósághoz fordult, amely 2014. novemberében hozott ítéletében a fővárosi bíróság ítéletét hatályában fenntartotta.

A tér idős fái tavaly nyáron még gyönyörű, dús lombozatukkal méltó díszei voltak a műemlék épületekkel övezett térnek. Kivágásukkal elkezdődött az egész környék kálváriája: a fák hiánya, majd az építkezés zaja, pora, a megnövekvő forgalom okozta szennyezések és nem utolsósorban az épületek veszélyeztetése a talajvíz-viszonyok miatt.

József nádor 240 éve pontosan ugyanazon a napon, március 9-én született, mint amikor a mostani fapusztítás történt.

Hírfigyelő