Mérj velünk!

Szemléletformáló kampányt (Mérj-velünk!) indít a Levegő Munkacsoport a hulladékégetés megfékezése és a helyes tüzelőhasználat érdekében. Ehhez többek között megfizethető árú levegőminőség-mérő készülék megvásárlását és kihelyezését javasolja, ami méri a szállópor mennyiségét a levegőben, valamint a hőmérsékletről és a páratartalomról is tájékoztat. A lakosok így saját maguk követhetik lakóhelyük és Magyarország levegőminőségének alakulását.

A rossz levegő évente közel 13 000 ember korai halálát okozza Magyarországon. Kelet-Közép-Európában a légszennyezés legnagyobb része a háztartásokból ered, és ez a házak nem megfelelő szigetelésén túl az égetésnek köszönhető. A hazai települések levegőminősége rendszeresen meghaladja az egészségügyi határértékeket, ezért jogi eljárások is folynak Magyarországgal szemben.

A mérőhálózat segítségével pontosabb képet kapunk a légszennyezettségről a PM10 és a PM2,5 mérettartományú szállópor tekintetében, és még jobban megfigyelhetőek a települési, az országos és Európára is kiterjedő folyamatok. Országszerte máris több mint 150 készülék működik.

A készülékek jó hatékonysággal egészítik ki és pontosítják az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérőhálózatának méréseit. A Levegő Munkacsoport nagy sikernek tekintené, ha a lakossági mérőműszerek száma 100-200-zal növekedne az elkövetkező évben. A két mérés természetesen nem azonos értékű, ez utóbbi készülék nem kalibrált, nem akkreditált, tájékoztatási jellegű adatokkal szolgál.

A kampány az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (European Climate Foundation) támogatásával valósul meg.

A KIT, vagyis a készülék darabjai egyben beszerezhetők több helyről, így akár egyenesen Kínából, ezen az oldalon Lengyelországból, illetve össze is lehet vadászni a legtöbb alkatrészt különböző elektronikai boltokban.
Egy magyar cég összeállítva árulja a készüléket, valamint kicsit ki is egészítették az alap konstrukciót: tettek a védő cső két végére rácsot, hogy a rovarok ne költözzenek bele. A cég webshopja itt elérhető, rendelést néha azonnal, máskor néhány héten belül teljesít, jelenleg 25.000 forint a készülék ára.

További információkat találsz a mérőkről itt.

A készülék beüzemeléséről, itt angol, német leírást találsz. 

Ha távoli országból rendeltél alkatrészeket, vagy saját magad szedegetted össze különböző elektronikai boltokból, akkor az összeszerelésről videót készítettünk neked.

Ha a magyar gyártótól vetted eleve összeszerelve, akkor csak be kell dugni a konnektorba a csatlakozóját, konfigurálni, regisztrálni kell, és máris a hálózat tagjaként láthatod, milyen a levegő minősége a környezetedben. 

Ne égesd el!

Magyarországon a legtöbben kerti hulladékot égetnek (az összes megkérdezett 22 százaléka), háztartási szemetet 13 százalékuk, kezelt fát 6 százalékuk, rongyot, ruhaneműt, lábbelit szintén 6 százalékuk. Műanyagot (a háztartási hulladékon túlmenően) 3, gumit egy százalékuk szokott égetni. Sokan nyílt téren is égetnek háztartási hulladékot (10 százalék), kezelt fát (4 százalék), ruhaneműt és lábbelit (3 százalék), valamint műanyagot és gumit (2-2 százalék).

1. ábra: Mit égettek az utóbbi néhány évben a háztartásban? (Forrás: országos reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyet a Kantar Hoffmann piackutató cég készített a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat megbízásából)
 

Mit tehetsz? http://levego.hu/egyeb/ne-egesd-el/

Fűtés típusok légszennyezése: http://levego.hu/egyeb/futes-szennyezese/

Jogi keretek: https://www.levego.hu/egyeb/jogi-keretek/

Hírfigyelő