A megfizethető árú levegőminőség-mérő készülékről

A Tiszta fűtés, rendes ház projekt keretei közt javasolt levegőminőség mérő készülék úgynevezett „citizen science”, vagyis aktív állampolgári mérőhálózathoz illeszkedő eszköz. Korábbi neve (sokan így ismerhetik) Luftdaten, mert egy németországi civilekből álló szerveződés, mai neve sensor.comunity kezdeményezte elsőként a készülékek elterjesztését Európában, és készítettek látványos, térképes megjelenítést a mért adatok számára: https://deutschland.maps.sensor.community/#8/47.435/19.184

Ez a készülék PM2.5 és PM10 mérésére szolgál. A mért adatok tájékoztató jellegűek, és minél több készülék kerül kihelyezésre, annál megbízhatóbb adatokkal szolgál a mérőhálózat.

A nyers adatok a szenzor konfigurációjánál megadottak alapján felkerülnek akár több, nyilvános web helyre, aki ilyet vesz, annak javasoljuk, hogy jelölje meg többek között a Madavi.de oldalt és az OpenSenseMap-ot a sensor.community api-n kívül kívül. A Madavi.de oldalon CSV fájlként az összes regisztrált szenzor minden mért adata megtalálható - a szenzorok egyedi azonosítójával - kereshető módon: https://www.madavi.de/sensor/csvfiles.php

A készülékről angol, német nyelveken található leírás a sensor.community oldalán: https://sensor.community/en/sensors/airrohr/ Az itt látható KIT, vagyis a készülék darabjai, amik egyben beszerezhetők több helyről, akár Kínából, esetleg ezen az oldalon Lengyelországból, illetve össze is lehet vadászni az alkatrészeket különböző elektronikai boltokban. A mérő működéséhez áramforrásra és folyamatos Wifi elérésre van szüksége.

A projekt során egy magyar gyártó által előre összerakott készüléket javaslunk. A cégnek jelenleg még nincs kész a webshopja, de dolgoznak rajta, addig a Levegő Munkacsoport köti össze a gyártót az érdeklődőkkel.

A Tiszta fűtés, rendes ház projektben vállaltuk, hogy segítünk a készülékhez minél több embert hozzájutni, ezért most a Levegő Munkacsoportnál lehet érdeklődni, ha valaki úgy dönt, beszerez egyet, jelenleg 26.000 forint az ára.

Aki már előre tájékozódna a készülék beüzemeléséről, itt angol, német leírást talál.

Akit érdekelnek a további részletek, illetve vásárolni szeretne a fent leírt készülékből kérjük, hogy a szego.judit@levego.hu e-mail címre írjon a projekt vezetőjének.

Hírfigyelő