Tiszta fűtés

Magyarországon évente több mint 14.000 ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés miatt. Ezek az emberek átlagosan közel 10 évet veszítenek az életükből.1

A levegőszennyezés fő forrása a háztartások fűtése és az egyéb lakossági égetés. Az elmúlt években ez különösen aggasztóvá vált, mivel (ismét) nagymértékben elterjedt a szilárd tüzelőanyagok – elsősorban a fa és a legrosszabb minőségű szénfajta, a lignit – alkalmazása. Még ennél is sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy széles körben égetnek a háztartásokban (illegálisan) műanyagot és egyéb hulladékokat.

Ez a szennyezés felelős – többek között – szív- és érrendszeri, légúti és daganatos megbetegedésekért is. A levegőszennyezés a gyerekek számára különösen komoly kockázatot jelent, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett. Régóta ismert, hogy amennyiben a születés körüli időszakban kerülnek a szervezetbe a légszennyező anyagok egyes összetevői, akkor az felnőtt korban vezethet súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez.

A helytelen fűtésből, lakossági égetésből eredő többlet széndioxid-kibocsátás és részecskeszennyezés gyorsítja a globális klímaváltozást is.

Jó hír, hogy – mint azt jó példák sora bizonyítja – lakossági összefogással és megfelelő intézkedésekkel viszonylag rövid idő alatt is lehet jelentősen javítani a helyzeten. Ezt kívánjuk segíteni ezzel az alhonlappal is.

1 Forrás: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya: Air quality in Europe - 2014 report, http://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2014

 

 

Hírfigyelő