Tiszta fűtés

Magyarországon évente több mint 13.000 ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés miatt. Ezek az emberek átlagosan közel 10 évet veszítenek az életükből.1

A levegőszennyezés fő forrása a háztartások fűtése és az egyéb lakossági égetés. Az elmúlt években ez különösen aggasztóvá vált, mivel (ismét) nagymértékben elterjedt a szilárd tüzelőanyagok – elsősorban a fa és a legrosszabb minőségű szénfajta, a lignit – alkalmazása. Még ennél is sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy széles körben égetnek a háztartásokban (illegálisan) műanyagot és egyéb hulladékokat.

Ez a szennyezés felelős – többek között – szív- és érrendszeri, légúti és daganatos megbetegedésekért is. A levegőszennyezés a gyerekek számára különösen komoly kockázatot jelent, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett. Régóta ismert, hogy amennyiben a születés körüli időszakban kerülnek a szervezetbe a légszennyező anyagok egyes összetevői, akkor az felnőtt korban vezethet súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez.

A helytelen fűtésből, lakossági égetésből eredő többlet széndioxid-kibocsátás és részecskeszennyezés gyorsítja a globális klímaváltozást is.

Jó hír, hogy – mint azt jó példák sora bizonyítja – lakossági összefogással és megfelelő intézkedésekkel viszonylag rövid idő alatt is lehet jelentősen javítani a helyzeten. Ezt kívánjuk segíteni ezzel az alhonlappal is.

Te is segítheted a méréseiddel a levegőminőség javulását, ha vásárolsz, és üzemeltetsz saját levegőminőség-mérő készüléket. Erről itt olvashatsz bővebben.

1 Forrás: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya: Air quality in Europe - 2014 report, http://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2014


Az alábbi rövid videó a fával fűtés hatásairól szól (magyar felirattal):


 

Szórólap a tiszta fűtésről (leporelló) Szórólap a tiszta fűtésről Tájékoztató füzet a tiszta fűtésről

Szakpolitikai javaslatunk a témában

Égetés eredetű légszennyezés és megszüntetésének lehetőségei

Proposals for measures to reduce of air pollution from burning household waste, green waste and wood


Mozgó kiállításunk

Ha szeretné rendezvényén vagy intézményében a kiállítást bemutatni, vegye fel velünk a kapcsolatot


Az angol nyelvű TIszta Fűtés weboldal >>


 

Hírfigyelő