Ezrek életét menthetnénk meg a WHO levegőminőségi ajánlásainak betartásával

Csak Magyarországon évente 13 ezer emberéletet követel, és ezermilliárdos anyagi terhet jelent a levegőszennyezés. A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége és a Levegő Munkacsoport arra kérik Pintér Sándor belügyminisztert és Nagy Sándor agrárminisztert, hogy tegyenek érdemi lépéseket arra, hogy megvédjék az emberek egészségét a légszennyezéstől, továbbá támogassák a tiszta levegőre vonatkozó uniós előírások szigorítását annak érdekében, hogy azok legkésőbb 2030-ig teljes mértékben megfeleljenek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021-ben megújított levegőminőségi ajánlásainak.

Az EU városi lakosságának 97 százaléka jelenleg rossz levegőminőségű területeken él. A légszennyezés csak hazánkban évente 13 000 ember korai halálát okozza. Ezek az emberek átlagosan közel 11 évet veszítenek az életükből! A WHO szerint a dohányzás után a légszennyezés a második halálozási ok a nem fertőző betegségek között. A légszennyezés rendkívül költséges is: az EU-ban évente akár 940 milliárd euró veszteséget is jelenthet. Ez magába foglalja például a közvetlen egészségügyi költségek mellett a betegség miatt kiesett munkanapokból fakadó veszteségeket, és az épületekben bekövetkező károkat is.

Mindez megelőzhető lenne azzal, ha az EU-tagállamok kormányai – így Magyarországé is – támogatnák a levegőtisztaságra vonatkozó kötelező érvényű uniós normák szigorítását, hogy azok legkésőbb 2030-ig teljes mértékben megfeleljenek a WHO szigorúbb levegőminőségi ajánlásainak, és ezeket maradéktalanul be is tartanák.

A Világszervezet még tavaly új globális levegőminőségi iránymutatásokat tett közzé a főbb légszennyező anyagok maximális koncentrációjára vonatkozóan, a korábbinál lényegesen alacsonyabb értékeket javasolva. Például a nitrogén-dioxid (NO2) esetében – ami a közúti közlekedésről és a városi gépjárműforgalom-korlátozásokról szóló viták fókuszában állt – köbméterenként legfeljebb 10 mikrogrammos éves koncentrációt javasolnak, ami jelentős csökkentés a WHO korábbi, 40 mikrogrammos ajánlásához képest (ami egyébként a jelenlegi uniós előírás).

A WHO új levegőminőségi iránymutatása megjelenésének egy éves évfordulója alkalmából a Levegő Munkacsoport és a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége arra kérik az egészségügyért felelős Pintér Sándor belügyminisztert, és a környezetvédelemért felelős Nagy István agrárminisztert, hogy az emberek egészsége érdekében a környezeti levegő minőségéről szóló irányelv közelgő felülvizsgálata során támogassák a levegőtisztaságra vonatkozó kötelező érvényű uniós normák szigorítását, hogy azok teljes mértékben megfeleljenek a WHO levegőminőségi ajánlásainak.

A civil szervezetek levele itt olvasható: https://www.levego.hu/sites/default/files/levegominoseg_minisztereknek_2022szept22.pdf .

Fotó: Horváth Zsolt, Levegő Munkacsoport

Hírfigyelő