Török szénbányák vagy magyar cégesautók? – Szavazzon, melyek a leginkább környezetkárosító támogatások!

Világszerte, így Európában is döbbenetes támogatásokat kap adófizetői pénzekből a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz) kitermelése és fogyasztása. Nemzetközi civil szervezetek közös felhívást tettek közzé: Európa lakosai most arról szavazhatnak, mely támogatást tartják a legkárosabbnak.

Csaknem 500 milliárd dollárra (a magyar éves GDP négyszeresére) becsülte a Nemzetközi Energia Ügynökség azokat a támogatásokat, amelyeket a világ kormányai nyújtottak 2014-ben a fosszilis energiahordozók kitermelésére, feldolgozására és fogyasztására.

Ezek a támogatások óriási mértékben ösztönzik a környezetszennyezést, és a legnagyobb akadályát jelentik az energiahatékonyságba és a megújuló energiákba történő befektetéseknek. Az említett kilenc szervezet (Európai Éghajlatvédelmi Hálózat,Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat,Ellensúly Koalíció,Föld Barátai Európai Tagozata,Környezet és Egészség Szövetség,Nemzetközi Olajváltás Szervezet,Tengerentúli Fejlesztési Intézet,WWF Európai Irodája) három kategóriában összesen tizenöt támogatást választott ki a szavazásra. Köztük találhatók például a német és lengyel szénerőműveknek, valamint a törökországi szénbányáknak adott támogatások, a romániai erdőkisajátítások szénbányák megnyitása céljából, továbbá a norvégiai olajkitermelés ösztönzése. A Levegő Munkacsoport javaslatára a magyarországi cégautó-adózási kedvezményekis felkerültek a szavazási listára.

„Az európai kormányok folyamatosan hangoztatják az éghajlatvédelem, a környezetvédelem fontosságát, miközben döbbenetes összegekkel támogatják a környezetkárosító tevékenységeket. Haladéktalanul véget kell vetni ennek a gyakorlatnak, hiszen ezt mindannyiunk pénztárcája és egészsége bánja” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Szavazni itt lehet 2017. május 8-ig, és egyúttal bővebb tájékoztatás is itt kapható a témáról (angol nyelven).

Hírfigyelő