Koronavírus és légszennyezés

Miként befolyásolja a levegő minősége a koronavírus terjedését

A szennyezett levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a szívet és a keringési rendszert, valamint a légzőszerveket. Ha ilyen kettős hatás lép fel, az immunrendszer nagyobb eséllyel vall kudarcot.

Tévhitek az avarégetésről és a komposztálásról - Bár 2021 január 1-jétől a zöldhulladék égetése országosan tilos, a veszélyhelyzet idejére az önkormányzatok lehetőséget kaptak arra, hogy ettől eltérő helyi szabályozásokat vezessenek be. Ennek következtében több településen ismét gondot okoz a tévhiteken alapuló kerti és zöldhulladék égetés, melynek során rengeteg egészségre káros anyag kerül a levegőbe.

A légszennyezés súlyosbítja a koronavírus-járványt – Számos kutatás szerint jelentős az összefüggés a koronavírus és a levegő minősége között.

Tiszta levegőben könnyebben vészelhetjük át a járványt – A légszennyezés által legyengített szervezet kevésbé ellenálló a fertőzéssel szemben. Már az is segít, ha korábban nem is, de legalább most tiszta levegőt lélegezhetnénk be.

A vírusok a légszennyező anyagokkal is közlekednek – A légszennyező részecskék felületén a vírusok megtapadnak, és ott még órákig fertőzőek maradnak.

Magyarországon napok óta romlik a levegő minősége, ami kedvez a koronavírus terjedésének – Ha nem hagyjuk abba a hulladékok égetését és az avarégetést, továbbá nem csökkentjük a szilárd tüzelést és az autózást, akkor nem számíthatunk a légszennyezés tartós javulására.

A légszennyezés csökkentése segítené a koronavírus elleni küzdelmet, írja a TÖOSZ – Az önkormányzatok haladéktalanul hozzanak hatásos intézkedéseket a légszennyezés csökkentésére!

Egyre több településen tiltják be a zöldhulladék égetését – Az utóbbi időben a szokásosnál is többen kérnek segítséget ahhoz, hogy előremozdítsák saját településükön a zöldhulladék-égetés megszüntetését.

Tiszta levegővel a koronavírus-járvány következő hulláma ellen – Egy új kutatás szerint a gépjármű-közlekedésből származó rendkívül apró légszennyező részecskék (PM10) hatására jelentősen megnövekszik a légzőszervekben az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) mennyisége. Márpedig a koronavírusok a sejtek felszínén található ACE2-receptorokon keresztül jutnak be a sejtbe.

Mekkora légszennyezettség nem veszélyes az egészségre – különösen a járvány idején? – Mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehető legkisebb mértékben szennyezzük a levegőt.

Lépjünk fel az avarégetés ellen! – Mi történik, ha valaki begyújtja a kerti „füstgyárat”?

A hulladékégetés tilos – A szemét eltüzelésének veszélyei

További hasznos információk a http://levego.hu/kampanyok/tisztafutes/ és a http://www.futsokosankampany.hu/ oldalakon

Hírfigyelő