Ne égesd el!

Tudtad-e, hogy tilos háztartási vagy egyéb hulladékot otthon, kályhában, kandallóban vagy az udvaron elégetni?

Miért tilos a hulladékégetés?

 • Nyílt téren semmilyen hulladék nem égethető, háztartási berendezésben csak a háztartásban keletkező papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladékot szabad elégetni.
 • Mert nagyon egészségtelen, rengeteg mérgező anyag keletkezik ilyenkor, amely rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket okozhat.
 • A hulladékégetés jogsértő tevékenység is, 300 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, sőt adott esetben bűncselekménynek is minősülhet.
 • A kéményt is tönkreteszik a füstgázokba kerülő savak.
 • Egyetlen, hulladékkal tüzelő, hulladékot égető háztartás, kisüzem kilométeres körzetben tudja elszennyezni a levegőt.

Mit tehetsz, ha a szomszéd szemetet éget?

 • Mondd el neki, ezzel megmérgezi a környék levegőjét! Tájékoztasd arról, hogy ezzel veszélyezteti magát, családját, szomszédait, háziállatait és a környezetét!
 • Mutasd meg neki ezt a röplapot, hívd fel a figyelmét a Levegő Munkacsoport honlapján (www.levego.hu) elérhető tájékoztatókra!
 • Ha nem hallgat rád, és nem akarod a mérgező, bűzös levegőt szívni, a hatóságoktól kell segítséget kérned:
 • Közérdekű panaszbejelentést tehetsz az illetékes járási (kerületi) hivatalnál. Mindenképp írásbeli beadványt írj, erre itt találsz mintát a honlapunkon. Segítheted a hatóság munkáját azzal, hogy bizonyítási eszközöket javasolsz (tanúkat, szakértői vizsgálatot, fényképeket, videofelvételeket, előre nem bejelentett helyszíni szemlét, rendőrségi jegyzőkönyvek használatát).
 • Lehet, hogy a birtokvédelmi eljárás indítása a megoldás, ezt akár legális, de zavaró anyagok égetése esetén is megteheted a jegyző felé, ezt is írásban, bizonyítékokkal (kép, videó) alátámasztva, s leírva, hogy mi mindenben akadályoz az ingatlanod területén a szomszéd tevékenysége. Bővebb leírást itt találsz: http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/27/JEGYZ00501
 • Értesítheted a rendőrséget is, ha nagyon súlyos a helyzet, illetve akkor, ha az égetés hivatali munkaidőn kívül zajlik. Írásban rögzíteniük kell bejelentést és az általuk tapasztaltakat, és ha tájékozottak, továbbítják az ügyet a járási hivatal felé, sőt, akár nyomozást is indíthatnak a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, de a jegyzőkönyvük mindenképpen bizonyíték lesz az eljárásban.
 • Tanácsadással, a hatósági eljárásokhoz hasznos szakmai tippekkel a Levegő Munkacsoport is tud segíteni. E-mail: levego@levego.hu Telefon: (3620) 411-8456

Mit tehetsz, ha több helyen égetnek szemetet a környékeden?

Fogj össze másokkal – szomszédokkal, barátokkal, ismerősökkel, helyi civil közösségekkel! Együtt sokkal hatékonyabban tudtok fellépni. Erre jó példa a gödi eset.

Írj a sajtónak, beszélj önkormányzati, országgyűlési képviselőjével, tájékoztasd őket a problémáról és javasolj megoldásokat! Az állami, önkormányzati szervek csak akkor fognak intézkedni, ha megkeresik őket a problémával. Nem biztos, hogy azonnal eredményt érsz el, de nem szabad feladni.

Szerezz be saját levegőminőség-mérőt, és oszt meg a mért adatokat a térképes megjelenítőn, valamint tájékoztasd a szomszédaidat a tapasztalataidról.

Mit tesz a Levegő Munkacsoport az illegális hulladékégetés megszüntetéséért?

 • Tanácsadó irodát működtetünk, és tájékoztatjuk a lakosokat az égetés káros hatásairól és a lehetséges intézkedésekről.
 • A sajtó és a közösségi média (Facebook stb.) útján is felhívjuk a lakosság és a döntéshozók figyelmét a szemétégetés veszélyeire.
 • A döntéshozók elé tárjuk a problémát, hogy hatékonyabb jogszabályokkal és intézkedésekkel előzzék meg az illegális égetéseket.

Hasznos anyagok (szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével)

Civilek levele önkormányzatoknak a lakossági fűtésről


Tiszta fűtés kampányoldal >>

 

Hírfigyelő