Zajvizsgálatok Rákoshegyen a Ferihegyi Repülőtér környezetében

A Rákoshegyi Légtér Közhasznú Egyesület pályázati támogatást nyert a főváros környéki légi közlekedés káros hatásainak mérésére, amelynek eredményeit most értékelte egy jelentésben.

A Rákoshegyi Légtér Közhasznú Egyesület 2007-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a budapesti és főváros környéki légi és földi közlekedés növekvő környezeti kárainak csökkentésén munkálkodjon.
2009-ben a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán támogatást nyert a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér zaj- és rezgésterhelését ellenőrző civil monitoring rendszer kialakítására Rákoshegy térségében. Az elvégzett mérések eredményeit kiértékelő jelentés rámutat, hogy a reptér nem is annyira „zöld”, mint azt tulajdonosai láttatni szeretnék.

„Rákoshegy számára a legkedvezőtlenebb repülési rend, amikor a műveletek zöme a 2. pályán bonyolódik. Ennek az esetnek az értékeléséhez egy 50-50%-os megosztást, ill. egy teljes fordított pályahasználatot vettünk figyelembe. Az eredményekből kiderült, hogy éjszaka jelentősebb 2. sz. pályahasználat mellett a monitoring ponton már zajszint-túllépésre lehet számítani.” – olvasható a jelentés összefoglalójában. Rámutat a zajmérés jogi szabályozásának hiányosságaira is, hiszen kiemeli: „A repülési műveletszámokat vizsgálva megállapítható volt, hogy miközben a repülési zaj zavaró hatása egyértelmű, a károsító hatásra is vannak példák, a zajterhelési határérték eléréséhez valószínűtlenül magas művelet számok szükségesek.”

A jelentést az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:
http://www.rakoshegyilegter.hu/sites/all/uploads/buna_bela_jelentes.pdf

Rákoshegyi Légtér Közhasznú Egyesület

Címkék: légszennyezés, zajszennyezés, tanácsadó iroda, repülőtér, Rákoshegyi Légtér Közhasznú Egyesület

Hírfigyelő