Huszonhét milliárd forint támogatással 1000 milliárdos kárt lehetne megelőzni

Haladéktalanul biztosítson huszonhét milliárd forintot az állam a jogsértő és rendkívül egészségkárosító lakossági hulladékégetés felszámolására. Ezt kéri Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSZEH).

A civil szervezetek felhívják a miniszter figyelmét, hogy a kért összeg töredékét teszi ki annak a kárnak, amit ekkora összeggel meg lehet előzni. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi Levegőminőségi Jelentése szerint ugyanis Magyarországon évente több mint 14.000 ember idő előtti halálát okozza a légszennyezés, melynek döntő többsége a lakossági szilárd tüzelés nyomán kerül a levegőbe, és ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből. Továbbá az Európai Bizottság adatai szerint a szennyezett levegő miatt évente több mint 1500 milliárd forint veszteség éri a magyar gazdaságot, beleértve 3 millió elvesztegetett munkanapot.

A 27 milliárd forintból 4 milliárdot országos tájékoztató kampányra, 2 milliárdot a járási hatóságok megerősítésére, közel egymilliárdot a jogsértő égetés kimutatását elősegítő műszerek beszerzésére, 20 milliárdot pedig a rászorulóknak nyújtandó fűtési támogatásra javasolják fordítani a civil szervezetek.

A Levegő Munkacsoport és a MSZEH arról is tájékoztatja Lázár Jánost, hogy egy országos reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság túlnyomó többsége egyetértene egy szigorú állami fellépéssel a jogsértő lakossági hulladékégetés ellen.

Hírfigyelő