Megmenekültek a Boráros téri nyárfák

 

Tizenhárom egészséges, nagy lombozatú nyárfát sikerült megmenteni a kivágástól Budapest egyik legforgalmasabb helyén – a Levegő Munkacsoportnak is köszönhetően. A kivágást egy társasház lakói szorgalmazták téves információk alapján.

A Budapest IX. kerület, Lechner Ödön fasor 1-2. szám alatti Duna Pesti Rezidenciák „A-B” Társasház lakói panaszt nyújtottak be Ferencváros Polgármesteri Hivatala jegyzőjéhez, kérve a Boráros téri HÉV végállomás melletti területen álló 13 szürke nyárfa kivágását, mivel – véleményük szerint – azok termésének levegőben szálló magszőrei allergizáló hatásúak.
Ferencváros Önkormányzata aggályosnak tartotta a 34 éve ültetett, szép, egészséges, 20 méter magasságot is elérő, nagy lombkoronájú fák kivágását, és ezért szakértői állásfoglalást kért az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) igazgatóhelyettes-főorvosától. Dr. Páldy Anna nyilatkozatában rávilágított arra, hogy a nyárfák repítőszőrökkel szálló termése nem okozhat allergiát, ugyanakkor a nyárfatermés szállásával egy időben virágzó egyes pázsitfűfélék válthatnak ki a szénanáthához hasonló tüneteket.
A hivatal megkereste a Levegő Munkacsoportot is, amely válaszában csatlakozott az OKI állásfoglalásához. Hangsúlyozta azt is, hogy a nyárfák lombozatának levegőtisztító, zajhatást mérséklő szolgáltatása különösen fontos az olyan nagy utasforgalmú helyen, amelynek szomszédságában rendkívül sok, légszennyezést okozó gépjármű is közlekedik. Egyébként a téma számos lakossági panasz nyomán már ismerős volt a civil szervezet számára: dr. Farkas Ildikó, a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének tagja, az OKI nyugalmazott főorvosa már korábban az OKI mostani állásfoglalásával megegyező nyilatkozatot adott.
A Levegő Munkacsoport a fenti okok miatt arra kérte az önkormányzatot, hogy védje meg a 13 fát. A Védegylet Egyesület is hasonlóan nyilatkozott. A két civil szervezet nyilatkozatát a hivatal jegyzőkönyvben rögzítette.
Mindezt követően, 2014 szeptemberében a Polgármesteri Hivatal elutasította a fák kivágására vonatkozó kérelmet. A döntés ellen a társasház fellebbezett. Budapest Főváros Kormányhivatala november végén helybenhagyta a Ferencvárosi Önkormányzat jegyzőjének azon határozatát, miszerint a 13 szürke nyárfát allergizáló hatásukra hivatkozva nem lehet kivágni.
A Polgármesteri Hivatal levélben mondott köszönetet a Levegő Munkacsoportnak az ügyben kifejtett tevékenységéért.
Remélhetőleg a társasház lakóit is sikerült meggyőzni arról, hogy aggodalmuk téves információn alapult.


Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás programja támogatásával.

 

 

 

Hírfigyelő