A vétlen lakosság védelme elsődlegesen hatósági feladat!

Alaptörvényünk szerint minden állampolgárnak joga van az egészséges környezethez, és ezt az állam megfelelő jogszabályokon keresztül biztosítja. A jogszabályok azonban csak akkor érnek valamit, ha az állam a betartatásukról is gondoskodik.

Több mint tíz éve tart, és az utóbbi időben ismét nagyobb nyilvánosságot kapott a Budapesti Vegyiművek és a Selypi Cementgyár környékén élők segélykiáltása: szüntessék meg a bezárt ipari területeken maradt veszélyes anyagok környezetszennyezését. Nemcsak a kármentesítés elhúzódása közös a két ügyben, de a hatóságok hozzáállása is. Mindkét helyen annyit tettek az elmúlt évtizedben, hogy a volt tulajdonosokra hárították – egyébként jogosan - a felelősséget. A hatóságoknak azonban nemcsak az ujjal mutogatás a feladata, hanem elsősorban az, hogy elhárítsák a környezet veszélyeztetését és garantálják az élet- és vagyonbiztonságot. Az állampolgárok nem arra kíváncsiak, hogy ki a felelős, és van-e pénze a tulajdonosnak a katasztrófa elhárítására. Ez a bíróságok, az ügyészség, a NAV és más hatóságok dolga. A lakosság biztonságban kíván élni, és az adóját azért fizeti, a kormányokat azért választja, hogy ezt a biztonságot szavatolják neki. El kell választani tehát a kárelhárítást a felelősség kérdésétől, és az előbbit – ha más megoldás rövidtávon nem lehetséges – akkor közpénzekből kell haladéktalanul elvégezni.

Közismert, hogy veszélyes anyagok esetén a károk, a költségek a késlekedéssel rohamosan nőnek, a gyors beavatkozás tehát gazdasági szempontból is elsődleges. Természetesen az is fontos, hogy „a szennyező fizessen” elv alapján olyan ítélet szülessen, amely végre elrettenti a veszélyes anyagokkal dolgozó üzemek tulajdonosait hasonlóan felelőtlen magatartások megismétlődésétől. A sürgős beavatkozást azonban a jogi procedúrák ne késleltessék!

Javasoljuk, hogy hozzon létre a kormány egy Kármentesítési Alapot, amelyből a hasonló ügyekben mód van az azonnali beavatkozásokra. Ezt azért kell a kormánynak megtennie, hogy legalább ezzel kapcsolatban ne induljon meg a keresgélés, a vita, hogy vajon melyik szerv felelőssége lenne a létrehozása.

Kapcsolódó anyagok:

Hírfigyelő