Magyarország engedélyt kért az EU-tól egészségkárosító légszennyezésre

November 25-én hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság, hogy Magyarország nyolc másik uniós tagállammal egyetemben halasztást kért a jelenlegi légszennyezési határértékek alkalmazására vonatkozóan. Egy új - a zöld szervezetek által sokat támadott – uniós jogszabály szerint az az ország kérhet ilyen halasztást, ahol minden lehetséges intézkedést megtettek a légszennyezettség csökkentéséért . A Levegő Munkacsoport szerint a haladékkérés helyett intézkedéseket kellett volna hozni a lakosság egészségét károsító szennyezés csökkentésére.

Az unió előírásai szerint 2005 óta összesen csupán 35 napon keresztül lehet a határérték felett a porszennyezettség (PM10), ennek ellenére Budapesten és a legtöbb hazai nagyvárosban 120-150 ilyen napot mérnek. A finompor az emberi egészségre nézve a legkárosabb szennyező: légúti, szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedéseket is kivált. Az Európai Bizottság korábbi felmérése szerint, ha marad a jelenlegi finompor-szennyezettség, akkor egy átlagos magyar ember egy évet veszíthet az életéből, a Budapesten élők pedig akár három évet. Ha megkapjuk a kért haladékot, Magyarországnak 2011 júniusáig, azaz közel három évig nem kellene betartania a határértékeket . A Levegő Munkacsoport szerint a magyar kérelem azért is érthetetlen, mert az Alkotmánybíróság határozata szerint a környezetvédelem jogszabállyal biztosított szintjét nem lehet csökkenteni.
Az Európai Bizottság kifejtette, hogy várja a helyi társadalmi szervezetek észrevételeit a halasztási kérelmekkel kapcsolatosan. A Levegő Munkacsoport már több javaslatot tett a porszennyezettség által leginkább sújtott fővárosnak a megoldásra, mely javaslatok közül igen kevés valósult meg, és más hatásos intézkedésre sem került sor.

Hírfigyelő