Levél a miniszterelnöknek: Demszky kérése alkotmányellenes

Erkölcsileg és gazdaságilag is elfogadhatatlan Demszky Gábor főpolgármester indoka, amely alapján a szmogriadó-határértékek szigorításáról 2008. október közepén hozott miniszteri rendelet visszavonását kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől. A főpolgármester egyik fő érve ugyanis az, hogy a szmogriadó bevezetése az önkormányzat részére többletköltséget okozna. A Levegő Munkacsoport elnöke a miniszterelnöknek írt levélben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Legfelsőbb Bíróság már kimondta: környezetveszélyeztetés esetén a gazdasági érdekek nem mérlegelhetők. A főpolgármesternek úgy tűnik fontosabb a pénz, mert idén szeptemberben Demszky Gábor és helyettese Hagyó Miklós az Európai Mobilitási hét alkalmából készített kiadványban többek között még úgy fogalmazott, hogy „a belvárosban lakók életét akár tíz évvel is megrövidítheti a légszennyezettség”.

A főpolgármester érve egyébként sem állja meg a helyét, mert a levegőszennyezés csökkentése több gazdasági hasznot hoz, mint amennyi kiadással jár. Ha tisztább a levegő, kevesebben lesznek betegek, kisebb lesz az egészségügyi kiadás, a munkaidő-kiesés, kevésbé károsodik az épített környezet.

A rendeletmódosítás visszavonása az Alkotmányba is ütközne, hiszen az Alkotmánybíróság már több alkalommal leszögezte, hogy a környezetvédelem jogszabályokkal biztosított szintje nem csökkenthető.

Lukács András levelében mindezen okok miatt arra kérte a miniszterelnököt, hogy utasítsa el Budapest főpolgármesterének kérését a szmogriadó-határértékek módosításáról szóló rendelet visszavonására.

A miniszterelnöknek írt levél itt olvasható.

Hírfigyelő