A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2019. novemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

Levegőminőség-védelem – A NoPlanetB projekt keretein belül előadást tartottunk és ultrafinom-részecskeszám méréseket végeztünk Kápolnásnyéken, Nagyrécsén, Zsámbékon, Szentgálon.

AZ Országos Levegőminőségi Tervről tárgyaltunk a Földművelésügyi Minisztériummal,. Más civil szervezetekkel együtt a fővárosi klímavészhelyzet ügyében tárgyaltunk Karácsony Gergely főpolgármesterrel és alpolgármesterekkel.

Részt vettünk és felszólaltunk az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának a levegőminőségről szóló ülésén és az azt követő sajtótájékoztatón.

Az AWAIR projekt keretein belül, a zuglói önkormányzattal együttműködésben a Budapest körüli agglomeráció önkormányzatainál kampányoltunk telefonon és emailben a tiszta fűtésről és az avarégetéssel kapcsolatos szabályozás szigorításáról, valamint 50 települési önkormányzatnak az avarégetés szabályozásáról szóló javaslatot készítettünk és küldtünk el. Blogbejegyzéseket írtunk a légszennyezésről a Mizuglónk.hu oldalára, és azokat megosztottuk a saját közösségi média oldalunkon. November 15-ig naponta írtunk értékelést a levegőminőségről a Zugló Egészségfejlesztési Iroda honlapján. Részt vettünk a budapesti Városházán a Karácsony Gergely által összehívott ülésen a témáról.

Részt vettünk Pozsonyban az Európai Bizottság Tiszta Levegő Fórumán. (Tarr Katalin)

Folytattuk a „Lakossági mérések a tiszta levegőért projekt” keretében végzett tevékenységeinket. (Tatiana Shaw)

 

Közlekedés – Szekciót szerveztünk és vezettünk a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) 27. kongresszusán a városi logisztikáról. Ott voltunk az 50. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson, ahol a közösségi személyszállítás aktuális kérdéseiről volt szó. Megjegyzéseket fűztünk az Útdíj Társadalmi Egyeztető Szervezet (UTESZ) Palkovics László miniszternek küldött, a 2016. évi útdíjbevételek felhasználásáról szóló miniszteri tájékoztatás hiányosságait taglaló leveléhez. Több civil szervezettel együtt tárgyaltunk Rácz András környezetvédelmi államtitkárral a dunai hajózás okozta szennyezésről. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat új Gazdasági Bizottságának első és második ülésén fakivágásos napirendi pontok miatt, amelyek vonatkozásában egyetértett velünk a Bizottság elnöke, és nem adta meg a fák kivágására vonatkozó engedélyt. Részt vettünk a Környezet-és Klímavédelmi Bizottság első ülésén, és a lakótelepi házak fás zöldterületének elvi szükségessége érdekében hozzászóltunk.

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke felkérésére vállaltuk, hogy előadást tartunk a november 28-i konferenciájukon „Öko módon élni, de hogyan?” témában. Horváth Zsolt sikeres előadást tartott a Benczúr Házban.

E-mail kapcsolatot létesítettünk és tartunk fenn folyamatosan a XI. kerületi önkormányzat két újonnan megválasztott képviselőjével a körzetük területét, illetve hatásterületét érintő hatásvizsgálati eljárás kapcsán. Miután október 28-án a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához intézett észrevételeink ellenére a PMKÉJH megadta a környezetvédelmi engedélyt a több mint 750 lakásosra tervezett RIVER lakópark létesítésére, új helyszíneléseket végeztünk a RAM-DUNATEC Kft. területén, és tájékoztató beszélgetést folytattunk a területen jelenleg működő intézmények rendészével. Bejártuk a több mint 3 hektáros területet, nagyjából felmértük a terület növényzetét és jelenlegi, a környezetvédelmi engedély miatt bontásra ítélt épületeit.

Forgalmi megfigyeléseket végeztünk a Budafoki út, Sztregova köz, és Hengermalom út térségében abból a célból, hogy előre becsülhessük a terv miatt keletkező forgalmi helyzetet. Ezek alapján fogalmaztuk meg a környezetvédelmi engedély fellebbezését.

Levelet intéztünk a XII. kerületi polgármesterhez a 9123/1 helyrajzi számú ingatlanon tervezett fakivágással kapcsolatban. A fák kivágását a Normafa Park történelmi sportterület megvalósításával kapcsolatban tervezik. A Levegő Munkacsoport ellenezte a fakivágást.

(Schnier Mária)

 

Éghajlatvédelem – A Nemzeti Energia- és Klímatervről (NEKT), annak év végéig történő fejlesztéséről a Levegő Munkacsoport több környezetvédő civilszervezettel együttműködve igyekezett információt kapni a minisztérium részéről. Varsóban részt vettünk a PlanUp projekt közép- és kelet-európai országoknak szervezett workshopján, ahol a NEKT-ek előrehaladásával kapcsolatban megosztották egymással tapasztalataikat a szervezetek. A társadalmi konzultáció minden környező országban kérdéses még. Magyarországon várhatóan on-line módon történik majd, valamint szakmailag érintett szervezetek meghívásával konferencia jellegű konzultációs fórum várható. A CAN Europe által szervezett, prágai találkozón a közép-kelet-európai országok civilszervezetei megegyeztek egy új együttműködési platformról, mely az európai nettó zéró kibocsátást 2050-ig vétózó országok miniszterelnökeit egy levélben kéri fel arra, hogy ne gátolják tovább a közös európai célt. Több más civil szervezettel közösen közleményt adtunk ki a témáról. Részt vettünk az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletén az energiahatékonyságról szóló konferencián.

Az uniós tárgyalások során álljon ki a magyar kormány azért, hogy uniós pénzekből ne lehessen támogatni olyan tevékenységeket, amelyek szén, kőolaj vagy földgáz felhasználásával járnak. Többek között ezt tartalmazza az a levél, amit négy hazai civil szervezet írt Palkovics László miniszternek.

Karácsony Gergely főpolgármester felkérésére Lukács András felszólalt (3:42:30-tól) az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a klímavészhelyzet kihirdetése kapcsán. (Szegő Judit)

 

Uniós költségvetés – Egyeztetést folytattunk Berlinben a projekt további feladatairól az EEB éves közgyűlése keretében. (Lukács András)

 

Környezeti Tanácsadó Iroda - A környezeti tanácsadás keretein belül 29 e-mailes és 29 telefonos lakossági tanácskérésre válaszoltunk. Lakossági panasz alapján ultrafinom-részecskeszám méréseket végeztünk Sülysápon.

Részt vettünk a különböző civil szervezetekkel közös Szénkivezetés Platform találkozóján.

Részt vettünk az EEB éves konferenciáján.

Részt vettünk az „Energiaszegénység: Háztartások nehézségeitől a klímaválságig” című konferencián.

(Tarr Katalin)

 

Hírfigyelő