A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2017 szeptemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Közlekedés – Részt vettünk a Közlekedési Tudományos Egyesület által szervezett Városi Közlekedés konferencián. Az idei autómentes hétvégén is ott voltunk az Andrássy úton; sokan voltak ránk kíváncsiak, és mintegy 150-en kitöltötték a véleménykérő ívünket, a feldolgozás még folyamatban van. Szeptember 18-án két éve robbant ki a dízelbotrány, erről mi is megemlékeztünk az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) tanulmánya alapján. A T&E egy másik tanulmánya alapján pedig arról adtunk hírt, hogy évente akár 5700 euróval (mintegy 1 700 000 forinttal) is csökkenhetne a fuvarozók üzemanyagköltsége kamiononként, ha a gyártók beépítenék az erre szolgáló technikai újításokat. Részt vettünk a Bécs-Budapest kerékpáros kerekasztalon. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem

A Budapest XIV. kerületi Polgármesteri Hivatal főépítészének meghívására szeptember 1.-én egyeztető tárgyalást folytattunk a Főépítészi Irodán Budapest XIV. kerület Fogarasi út–Róna utca–Kerepesi út–31911/19. hrsz-ú közpark–Pillangó utca által határolt területre vonatkozó kerületi építési szabályzat tervezetével kapcsolatban.

Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén, és hozzászólásunkban módosító javaslatot tettünk a fakivágással kapcsolatos napirendi ponthoz.

Dr. Váczi János Budapest XII. kerületi alpolgármester felkérésére megküldtük véleményezésünket Budapest Hegyvidéki Önkormányzat Településképi Rendelet tervezetéhez az általunk korábban véleményezett Településképi Arculati Kézikönyvének tanulságai alapján.

Megküldtük véleményezésünket a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályára az OMS Környezetvédelmi Kft. „Délegyháza VI. – homok, kavics” védnevű bánya területén folytatott tevékenységére adott környezetvédelmi engedélyének környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásában.

A Budapest XI. kerületi főépítész felkérése alapján megküldtük véleményünket a Műegyetem rakpart Szent Gellért tér és Bertalan Lajos utca közötti szakaszára vonatkozó KVSZ módosításáról.

Megbeszélést tartottunk Arató György XIII. kerületi főépítésszel az AGORA Irodakomplexum tervével kapcsolatban

Tanácskozást tartottunk a HB REAVIS fejlesztési igazgatójával és az építkezés melletti utcák lakosságának szószólóival az épülő AGORA Irodakomplexum problémáival kapcsolatban a Váci Corner Irodaházban.

Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat szervezésében a B32 Galéria és Kultúrtér dísztermében tartott „Esélyek utcája” program szeptember végi összejövetelén.

Megküldtük ügyféli bejelentkezésünket a Budapest III. kerület, Csillaghegyi öblözet árvízvédelmére vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárásba a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályára

Helyszínelést végeztünk a Budapest XI. kerület Budafoki úton és Galvani úton az ott folyó építkezésekkel és építőipari szállításokkal kapcsolatban.

Folyamatos telefoni és e-mail kapcsolatot tartottunk a fenti ügyekben Délegyháza és Kiskunlacháza termőföld tulajdonos gazdáival, az Árboc utcai és Esztergomi úti lakossággal, illetve a XIV. kerületi Főépítészi Irodával. (Schnier Mária)

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport és számos, a Római-partot védő civil közös nyilatkozatban üdvözölte, hogy Tarlós István főpolgármester budapesti ügydöntő népszavazás kiírását kezdeményezi a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről. (Horváth Zsolt)

 

Tanácsadó iroda – Elvégeztük a szerződés szerint Érden a légszennyezés-mérést és elkészítettük a jegyzőkönyvet. A fővárosi Autómentes napon tanácsadással segítettük a sátrunkban megfordulókat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére segítettünk elkészíteni azt a tájékoztató anyagot, amelyet az önkormányzatok kapnak az avarégetést szabályzó rendelet megalkotásához. Részt vettünk és felszólaltunk a Bécs-Budapest Kerékpáros Kerekasztalon 2017. szeptember 21-én. Lefordítottuk német nyelvről a Svájcban hatályos, illegális hulladékégetésekkel kapcsolatos eljárásrendet, eljuttattuk a Földművelésügyi Minisztérium Környezetmegőrzési Főosztály számára, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számára is megküldtük. Részt vettünk a pomázi autómentes napon és népszerű Facebook hírt írtunk róla. Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat által szervezett, „Hogyan alakítsunk ki gyümölcsöző vállalati és önkormányzati együttműködéseket?” c. munkaértekezleten. A Budaörsre tervezett Bauhaus áruház ügyében fogadtuk a lakosság képviselőit, és részletes tanácsokkal láttuk el őket, hogyan tudnak fellépni az áruházépítéssel szemben, ami miatt egy véderdőt kellene kivágni. 117 esetben segítettük környezeti tanáccsal, környezeti ügyek képviseletével a hozzánk fordulókat. (Lenkei Péter)

 

Jogi ügyek – A jogi tevékenységet tartalmazó projektek rendszere ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda egyes jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Felkészültünk és képviseltük a Levegő Munkacsoportot a Közlekedési Múzeum újjáépítésének környezetvédelmi eljárásával kapcsolatos per bírósági tárgyalásán. Részt vettünk az Aarhus Munkabizottság ülésén. Részt vettünk a zöld szervezetek Koordinációs Tanácsának ülésén. Részt vettünk az Országos Környezetvédelmi Tanács ülésén. Jogi véleményt írtunk a Római parti mobilgát környezeti hatástanulmányához. Tájékoztatót írtunk a jogi lehetőségekről a levego.hu/tisztafutes alhonlapra. Részt vettünk a kispesti kiserdő megvédéséért küzdő lakosok képviselőjével tartott megbeszélésen. Két előadást tartottunk a Móra Ferenc Általános Iskolában a légszennyezettségről. (Bendik Gábor)

Hírfigyelő