A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2019. augusztusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Levegőminőség-védelem – Folytattuk a No Planet B projekt tervezését és a szükséges eszközök beszerzését. A Tiszta Fűtés projekthez mozgó-kiállítás anyagot és szórólapok gyártását szerveztük. Egy beltéri légszennyezéssel kapcsolatos PR kampányhoz interjút adtunk, és televíziós (ATV) és rádiós (Inforádió) műsorokban is szerepeltünk.

Zugló önkormányzata megbízásából elemeztük 168 Pest megyei település avarégetési önkormányzati rendeletét, és egyéni javaslatot írtunk nekik, valamint megfogalmaztunk egy országos javaslatot is az avarégetés szabályozásáról.

Részt vettünk a Szénkivezetés együttműködés civil találkozón, ahol a fűtési időszakra szálló por mérését vállaltuk.

Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program (OLP) tervezetében leírt intézkedések helyesek és támogatandók, azonban nem elégségesek a légszennyezés érdemi csökkentésére. Ezt állapította meg a Levegő Munkacsoport a környezetvédelemért felelős minisztériumnak írt véleményében. (Tarr Katalin)

 

Közlekedés – „Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést!” címmel indított közös kampányt a Levegő Munkacsoport és az aHang a helyi lakosok kezdeményezése nyomán. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem -

Részt vettünk a Budapest, XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésein. Az augusztus 28-iki ülés fakivágási kérelmeket tartalmazó napirendi pontjaival kapcsolatban kifejtettük a Levegő Munkacsoport álláspontját.

E-mail levelezést folytattunk Zubrecz Dávid újságíróval a XI. kerületi BudaPart építkezés közlekedési vonzataival kapcsolatban, a beruházás fejlesztési igazgatójával való tárgyalása alapján. A 27-iki megbeszélésre telefoni meghívásokat bonyolítottunk és részt vettünk a megbeszélésen.

A József nádor téri korábbi ügyünkben velünk dolgozó lakosság elérhetőségét megadtuk a tér régi, fakivágások előtti állapotát ábrázoló színes fotó készítése érdekében.

Kapcsolatot tartottunk a XI. kerületi GAMESZ vezetőségével az Újbudai Humán Szolgáltató Központ faállományának védelme érdekében.

(Schnier Mária)

 

Éghajlatvédelem – A Nemzeti Energia- és Klímatervről (NEKT) a Levegő Munkacsoport által kialakított véleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megválaszolta, az Európai Bizottság kiadott egy ajánlást, ami a továbbfejlesztés irányában segítség a kormánynak, minderről egyeztettünk a zöld civilszervezet képviselőivel, és további várakozással álltunk a még meg nem hirdetett társadalmi konzultáció elé. Előadást tartottunk a Fridays for Future Magyarország aktivistáinak. Fürjes Balázs államtitkár felkérésére részt vettünk a Budapest 2030 stratégia éghajlatvédelmi részének kidolgozásában. (Szegő Judit, Lukács András)

 

Önkormányzati választások – Civil klímavédelmi összefogást koordináltunk, amely a Zöld Fővárost célzó útmutatást dolgoz ki, melyet szeretnénk, ha az önkormányzati választások alkalmával minél több képviselő tűzne zászlajára. (Lukács András)

 

Budapest 2030 –Tanácsadó iroda - A lakossági tanácsadás keretein belül 84 e-mailes és 56 telefonos lakossági tanácskérésre válaszoltunk. (Tarr Katalin)

 

Hírfigyelő