A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2018 júliusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

Közlekedés Szellőztettük az Európai Bizottság és a Közlekedési Operatív Program Irányító Hatósága között évek óta zajló levelezést a négyes metróhoz kapott uniós támogatás fejében fölvállalt budapesti dugódíj(nem)bevezetésről. (Vargha Márton)

Levegőtisztaság-védelem – Részt vettünk a lakossági levegőminőségi mérés lehetőségeiről szóló webináron. (Lukács András)

Budapest2030 – Részt vettünk a Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár által létre hívott tanácsadó testület ülésén, amelyen tájékoztatást kaptunk és javaslatokat adtunk Budapest fejlesztési stratégiájával kapcsolatban. (Lukács András)

Éghajlatvédelem, energiaRészt vettünk a civil szervezetek és Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár közötti megbeszélésen. Felhívást tettünk közzé, hogy minél többen támogassák azokat, akik pert indítottak az Európai Unió ellen az éghajlat védelme érdekében. (Lukács András)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, termőföld védelemBudapest X. kerület polgármesterének felkérése alapján megküldtük véleményezésünket a Budapest, X. kerület Fehér út–Gyakorló utca–Keresztúri út–MÁV vasútvonal által határolt terület Kerületi Építési Szabályzatáról.

Budapest, XI. kerületi Polgármesteri Hivatal főépítészének felkérésére, és a Főépítészi Iroda munkatársaival való konzultáció alapján megküldtük állásfoglalásunkat a Budapest, XI. kerület Villányi út–Szüret utca–Somlói út–Balogh Tihamér utca–Balogh lejtő által határolt területtel kapcsolatban. (Mivel a tervezett szabályozásban csak az I-XI/K16 övezetre vonatkozó értékek változnak, és fakivágási igényt itt sem jelentenek, mivel a tervezett létesítmény – sportkomplexum – a meglévő szabadtéri sportpályák helyén létesülne. Az arborétum területét magában foglaló IZ-XI/2, valamint az IZ-XI/L1 övezetekre nem írnak elő új elemeket, és ezen övezetek területén a szabályozási tervlapon meglévő és kötelező szabályozási elemként változatlanul jelölve vannak a megtartandó és védett fák.)

A Levegő Munkacsoport fentiek figyelembevételével a tervezett sportkomplexumról nem nyilvánított véleményt.

Miután korábban a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán betekintettünk a Déli összekötő vasúti híd harmadik vágányának tervi dokumentációjába, 5-ikén tárgyalást folytattunk a tervezett zajvédő falakkal kapcsolatban a Hivatal zajvédelmi szakemberével és jogászával. Tanácsukra felvettük a kapcsolatot a Vibrocomp Kft ügyvezetőjével.

Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén

Helyszínelést tartottunk a Rákóczi híd és a Dombóvári út forgalmáról az épülő BudaPart projekt miatt tervbe vett forgalmi változások miatt.

18-ikán megfigyelőként voltunk jelen a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Nagytermében a Frankhegy új építési szabályzatával kapcsolatban tartott lakossági fórumon.

Folytattuk a kavicsbányák megnyitása elleni küzdelmünket.

(Schnier Mária)

Tanácsadó IrodaA Tanácsadó Irodát 48 alkalommal keresték meg lakosok környezetvédelemmel kapcsolatos bejelentésekkel; az iroda minden esetben adott tanácsot, több esetben pedig kapcsolatba lépett az illetékes hivatalos szervekkel is. A legtöbb ügy (29) levegőszennyezéssel volt kapcsolatos. (Lenkei Péter)

Jogi ügyekEgy építési hulladékot feldolgozó üzem engedélyezésének ügyében precedens értékű pert nyert a Levegő Munkacsoport a Pest Megyei Kormányhivatallal szemben. Olyan bírósági ítélet született, amely a jövőben könnyebbé teheti a környezetvédelmi peres eljárásokat. (Bendik Gábor)

Hírfigyelő