A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2017 októberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

Közlekedés - Budapesten járt Stef Cornelis, a brüsszeli székhelyű Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (European Federation for Transport and Environment, T&E, amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja), aki a szervezetnél a tehergépkocsik üzemanyag-fogyasztásának csökkentésének lehetőségeivel foglalkozik. A Levegő Munkacsoport segítségével a T&E álláspontjának támogatását kérte a Waberer’s Internationaltől, Európa egyik legnagyobb közúti fuvarozójától és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületétől annak érdekében, hogy az Európai Unió készülő irányelve a tehergépjárművek fogyasztásának követéséről minél átláthatóbb rendszert hozzon létre. Járt Stef Cornelis a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban is, ahol az Európai Unióban a közúti közlekedéssel kapcsolatos jogszabályalkotásról („Európa mozgásban A Bizottság fellép a tiszta, versenyképes és összekapcsolt mobilitásért”) világította meg a T&E álláspontját.

Konferenciát szervezett a Levegő Munkacsoport annak áttekintésére, hogy a bioüzemanyagok felhasználásának 2021. január elsejétől várhatóan megváltozó szabályozása az Európai Unióban hogyan érinti egyrészt a magyarországi bioetanolgyártást, másrészt a közúti közlekedés széndioxid-kibocsátását.

Előadást tartottunk Ostravában, ahol a cseh, lengyel és magyar civil környezetvédők cseréltek eszmét a levegőszennyezés csökkentésének lehetőségeiről.

Részt vettünk a Budapest I. kerületi Zöldike Klubban rendezett beszélgetésen a közautó-rendszerek budapesti elterjedésének lehetőségeiről. Ott voltunk a két napos „Okos megoldásokkal a jobb városokért” konferencián, ahol bemutatták az EU támogatással kifejlesztett Smart Cities Information System (SCIS) adatbázist.

Több más civil szervezettel közös sajtóközleményt tettünk közzé „Összeomlás felé halad a MÁV-START” címmel. (Vargha Márton)

 

Levegőtisztaság-védelem – Részt vettünk a zuglói önkormányzattal egy esetleges közös projekt kapcsán tartott egyeztetésen. Levelet fogalmaztunk meg a köztársasági elnöknek a kéménysepréssel kapcsolatos jogszabálymódosítások ügyében. Részt vettünk Varsóban a Visegrad Manifesto légszennyezéssel kapcsolatos kiáltvány megfogalmazásával kapcsolatos megbeszélésen. Üdvözöltük Áder Jánosnak azt a döntését, hogy nem írja alá a törvényt, amely megszüntette volna a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését. Ezt kérte korábban a köztársasági elnöknek írt levelében a Levegő Munkacsoport is. (Lenkei Péter, Lukács András, Bendik Gábor)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – A Budapest XI. kerületi polgármesteri Hivatal főépítészének felkérése alapján bejelentkeztünk a Budapest XI. kerület, Budaörsi út–Kőérberki út–Repülőtéri út–Budaörs határa által határolt terület Kerületi építési szabályzatának véleményezési eljárásába.

A Budapest X. kerületi Önkormányzat polgármesterének felkérése alapján bejelentkeztünk és előzetes véleményt adtunk a Budapest X. kerület Rákos-patak kerületi építési szabályzatának véleményezési eljárásában.

Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén. Az ülés napirendi pontjai között szereplő tétel volt a „Fonódó II.” villamos terve. A Dombóvári úti, Pázmány Péter rakparti és Műegyetem rakparti fakivágási terveket részletesen átvizsgálva telefoni tárgyalásokat folytattunk a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Osztály Környezetvédelmi Csoport vezetőjével, a FŐMTERV Zrt.-vel, a Garten Stúdió Kft.-vel, valamint a XI. kerületi Polgármesteri Hivatal Közlekedési Osztályának vezetőjével. Helyszíni bejáráson vettünk részt a Dombóvári úton és a Pázmány Péter rakparton ezzel kapcsolatban.

Kapcsolatot tartottunk a Budapest XIII. kerület Árboc utcai és Esztergomi úti lakossággal az AGORA (Váci út–Árboc utca–Esztergomi út–Róbert Károly körút által határolt területen épülő beruházás) által érintett lakossággal.

Kapcsolatot tartottunk a Readymix Kft. 438 hektáros kavicsbánya megnyitására irányuló kérelme által érintett termőföld tulajdonos gazdákkal, valamint az első fokú környezetvédelmi hatósággal. A Readymix benyújtott fellebbezését részletesen elemeztük, megtárgyaltuk az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberével.

Külső konzulensi munkát végeztünk a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kar Természetvédelmi Mérnök BSC Levelező Tagozatának felkérése alapján; egyik hallgatójuk a Levegő Munkacsoport kavicsbányákkal kapcsolatos témacsoportjából választotta szakdolgozatának témáját.

A környezet- és természetvédelmi jogszabályok szempontjából több ponton aggályosnak találtuk a Római-partra tervezett mobil árvízvédelmi gát tervét. Megvizsgáltuk a beruházás környezetvédelmi hatástanulmányát, és észrevételeinket eljuttattuk a hatóságnak.

Fellebbezést nyújtottunk be az illetékes kormányhivatalhoz a Római-parti mobilgát környezetvédelmi engedélye ellen, mivel úgy véltük, hogy az több jogszabályt is sért.

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, az Ökotárs Alapítvány, a Város és Folyó Egyesület, a Védegylet Egyesület és a helyi civilek szövetségre léptek a Római-part védelmében.

Hírt adtunk arról, hogy civil szervezetek és szakemberek fellépésének hatására a Fővárosi Közgyűlés visszavonta a római-parti védmű nyomvonaláról szóló áprilisi határozatát. A döntéssel a héten kezdődött népszavazási-aláírásgyűjtés is okafogyottá vált. (Schnier Mária)

 

Államháztartás, energia – Nem érzi feladatának, ezért nem tervez semmilyen intézkedést a nemzetgazdasági tárca annak érdekében, hogy behajtsa azt a sok milliárd forint adót, amitől a csaló autógyártó cégek miatt esett el az állami költségvetés. Ez derül ki abból a levelezésből, amelyet a Levegő Munkacsoport folytatott a minisztériummal. Hírt adtunk az Európai Éghajlatvédelmi Akcióhálózat (CAN Europe, amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja) új jelentéséről, amely szerint az EU és az európai kormányok évente több mint 112 milliárd euróval támogatják a legnagyobb károsanyag-kibocsátással járó (fosszilis) energia termelését és felhasználását. Ez szembemegy azzal a vállalással, miszerint 2020-ig megszüntetik ezeket a káros támogatási rendszereket.

 

Tanácsadó iroda – A hónap „slágertémája” az ablakkeret-égetés volt. A fűtési időszak kezdetén nagy számban érkeztek ajtó- és ablakkeret-égetésről panaszok. Az illegálisan égetett hulladékok közül ez a festékekben előforduló, majd a levegőbe kerülő nehézfémek miatt veszélyes. Már nem először fordul elő, hogy az FKF Zrt. kukásautóiból csurgalék folyik; egy ilyen járművet is jelentettünk a cég felé a hozzánk érkező panasz alapján, de a cég nem reagált a panaszbejelentésre. (Lenkei Péter)

 

Jogi ügyek – A jogi tevékenység tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda egyes jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Részt vettünk az Országos Környezetvédelmi Tanács ülésén. Fellebbezést és honlaphírt fogalmaztunk a Római parti mobilgát környezetvédelmi engedélyével kapcsolatban. Részt vettünk a tajvani képviselet ünnepélyes fogadásán. (Bendik Gábor)

 

Civil ügyek – Közös sajtótájékoztatót tartottunk Hadházy Ákossal, az LMP társelnökével. A parlamenti pártok közül ugyanis egyedül az LMP vállalt jogilag számon kérhető kötelezettséget választási ígéreteinek betartására 2014-ben, és a ciklus folyamán tartotta is magát a civil szervezeteknek tett nyilatkozatában foglaltaknak. A civil szervezetek kezdeményezését képviselő Levegő Munkacsoport bízik benne, hogy a jövőben más pártok képviselői is aláírnak hasonló nyilatkozatot, és lehetővé teszik, hogy a választók számon kérhessék őket.

Hírfigyelő