A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2018 februárjában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

LégszennyezésHaladéktalanul biztosítson huszonhét milliárd forintot az állam a jogsértő és rendkívül egészségkárosító lakossági hulladékégetés felszámolására. Ezt kérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSZEH), rámutatva, hogy a kért összeg töredékét teszi ki annak a kárnak, amit ekkora összeggel meg lehet előzni.

„A lakossági fűtés okozta levegőszennyezés – az európai és hazai jogszabályok végrehajtása” címmel tartott konferenciát Budapesten az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala és a Levegő Munkacsoport a német Deutsche Umwelthilfe (DUH) civil szervezet és a Dán Ökológia Tanács közreműködésével.

A DUH és a Dán Ökológiai Tanács képviselőivel közösen részecskeszám-méréseket végeztünk a Budai hegyekben.

Agárdon részt vettünk a Kályhásakadémia szakmai rendezvényen.

Véleményeztük Budapest klímastratégiájának tervezetét.

(Lenkei Péter, Bendik Gábor, Lukács András)

KözlekedésLevelet írtunk Tóth Andor Nándor helyettes államtitkárnak, a Nemzeti Közlekedési Hatóság vezetőjének, melyben az iránt érdeklődtünk, hogy törvényes-e az olyan eszközök hirdetése, amelyekkel ki lehet kapcsolni a gépkocsik kipufogórendszerében a környezetszennyezést csökkentő részegységeket.

Megnyugtató választ kaptunk az Európai Bizottság Regionális és Városfejlesztési Politikai Főigazgatóságától a levelünkre, melyben a budapesti M3 metróvonal felújításának EU-támogatásával kapcsolatban hívtuk fel a figyelmet az akadálymentesítés megvalósításának elengedhetetlen voltára, közösen a Rehab Critical Mass-szal.

Megbeszélést folytattunk a GreenGo képviselőival a közautózás további elterjesztésének lehetőségeiről.

Megkezdődik a 2021-ben induló új EU támogatási ciklus előkészítése. Ezért levélben javaslatokat tettünk tematikus célkitűzésekre az új közlekedési operatív programban Szalóki Flórián Közlekedési Operatív Programokért felelős helyettes államtitkárnak. (Vargha Márton)

Településfejlesztés, zöldfelület-védelem, földvédelem

Az UNESCO Műemlékvédelmi Tanácsa, az ICOMOS több városvédő civil szervezet, köztük a Levegő Munkacsoport véleményét hallgatta meg Budapest fővárosát illető fejlesztési tervekről. Szó esett többek között a tervezett Lágymányosi MOL székházról, a Várban zajló kormányzati projektről és főleg a Városliget átalakításáról.

A nálunk lévő anyag kölcsönzésével hozzásegítettük a „Szindikátus” Összefogás a Városért Egyesületet a Testnevelési Egyetem és környékének fejlesztéséről összeállítandó véleményezésének megírásához, és tájékoztattuk őket a mi véleményezésünkről.

Új önkéntesünkkel, aki várostervezési témában végzi tanulmányait, ismertettük a Testnevelési Egyetem fejlesztésének problematikáját.

Telefoni megbeszéléseket folytattunk a VIII., X., XI., XII., XIV. és XV. kerületi, valamint a budaörsi főépítészi irodákkal arról, hogy a továbbiakban is részt kívánunk venni a településrendezési eljárásokban, különös tekintettel arra a rendeletre, mely 2018 végéig kötelezi a településeket arra, hogy a megváltozott jogszabálynak megfelelően dolgozzák át kerületi építési szabályzataikat. A többi fővárosi kerülettel ezt levélben közöljük.

A madocsai polgárok szószólóinak kérésére jogászunkkal és természetvédelmi mérnökünkkel együtt felolvasásra alkalmas levelet állítottunk össze a március 2-án rendezett lakosági fórumukra.

Részt vettünk Budapest XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésein.

Telefonon kértünk véleményt az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársától a Kopaszi Gát Kft fejlesztési területén épülő 120 méter magas MOL Campus irodaház talajvízre gyakorolható hatásával kapcsolatban.

Február 21-én a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. meghívása alapján megfigyelőként részt vettünk a Semmelweis utcai fasorral kapcsolatos szabadtéri tájékoztatón.

Levelet intéztünk a XI. kerületi Polgármesteri Hivatal jegyzőjéhez a Thán Károly úti társasház miatt az építési telken belül lévő, nagyon szép hegyi juhar fasor kivágásának engedélyezése ellen.

Ügyféli jogállásunk elismeréséért folyamodtunk a XI. kerületi Polgármesteri Hivatal építési osztályvezetőjéhez a Dombóvári út 4042/155 hrsz. telkén tervezett 120 méter magas MOL Campus toronyház építési engedélyezésének eljárásában.

A XI. kerületi Polgármesteri Hivatal főépítészének felkérése alapján véleményezést nyújtottunk be a Bp. XI. KÉSZ 9.0 ütem Galvani út–Solt utca–Kondorosi út–Sáfrány utca–vasútvonal–kerülethatár–Duna folyam által határolt terület kerületi építési szabályzatával kapcsolatban.

A XI. kerületi Polgármesteri Hivatal főépítészének felkérése alapján véleményezést nyújtottunk be a Bp., XI. KÉSZ 6.0 ütem, Budaörsi út–Kőérberki út–Repülőtéri út–Budaörs határa által határolt terület kerületi építési szabályzatáról. (Schnier Mária)

Jogi ügyek – A jogi tevékenységet tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Frissítettük az illegális égetésről szóló mintalevelet. Részt vettünk az Országos Környezetvédelmi Tanács ülésén. Megbeszélésen vettünk részt az FM Környezetmegőrzési Főosztályánál a légszennyezés aktuális kérdéseiről. Több Skype-megbeszélésen vettünk részt és átnéztük a szerződéseket a ClientEarth-szel közösen indítandó projekt kapcsán. Tájékoztatást tartottunk a Levegő Munkacsoportról albán civil szervezetek számára. Részt vettünk a Jogorvoslat a környezetvédelemben c. konferencián. Keresetlevelet fogalmaztunk és nyújtottunk be egy illegális égetéses ügyben az elutasított ügyféli jogállás miatt. Felülvizsgálati ellenkérelmet fogalmaztunk és nyújtottunk be a Közlekedési Múzeum újjáépítésének ügyében. Megbeszélésen vettünk részt a madocsai lakosok képviselőivel, akik a faluban épülő kavicsbánya ellen tiltakoznak. Megbeszélést folytattunk egy lakossal, aki személyiségi jogi pert szeretne indítani a légszennyezettség miatt. Adatkérő levelet fogalmaztunk a Semmelweis utcai fakivágások ügyében. Lefordítottuk az EEB környezeti információkérő levelét a légszennyezéssel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban. Megbeszélésen vettünk részt a zuglói önkormányzatnál egy lehetséges közös projektről. Részt vettünk a CAN Europe webinarján klímaváltozással kapcsolatos mintaperek ügyében.  (Bendik Gábor)

Környezeti Tanácsadó Iroda – A Tanácsadó Irodát 74 alkalommal keresték meg lakosok környezetvédelemmel kapcsolatos bejelentésekkel; az iroda minden esetben adott tanácsot, több esetben pedig kapcsolatba lépett az illetékes hivatalos szervekkel is. A legtöbb ügy (50) levegőszennyezéssel volt kapcsolatos. (Lenkei Péter)

Államháztartás, energiaMiként segíti elő az MVM Csoport, hogy Magyarország energia- és klímapolitikája a valóságban is megfeleljen az Európai Unió tagállamai által közösen elfogadott célkitűzéseknek? Ez volt az egyike annak 12 kérdésnek, amelyeket a Levegő Munkacsoport feltett a magyar energetika egyik meghatározó szereplőjének. Az MVM megküldte válaszait.

Az Európai Parlament Energia szakbizottsága támogatta az energiapiacok reformját, amiben teret adnak a megújuló áramtermelőknek és korlátozzák a fosszilis erőművek támogatását. Ebben komoly szerepe volt a környezetvédő szervezeteknek.

Részt vettünk a CAN Europe webinárján az uniós költségvetés és az éghajlatvédelem témakörében.

Részt vettünk a CAN Europe webinárján a klímamenekültekről.

Brüsszelben részt vettünk a Nép Költségvetése (People’s Budget) kampány megbeszélésén.

Részt vettünk az uniós költségvetésről szóló rendezvényen a holland nagykövet rezidenciáján.

(Lukács András)

Hírfigyelő