A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2018 novemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

November 30-án a Budapesten a Premier Kultcaféban mintegy 100 résztvevővel megünnepeltük a Levegő Munkacsoport megalakulásának 30. évfordulóját.

KözlekedésVargha Márton előadást tartott egy budapesti útdíj bevezetésének financiális vonatkozásairól a II. Magyar Közlekedési Konferencián Egerben.

Ismét előkerült a Gellérthegyre vezető sikló megépítése, továbbra is próbálunk tenni ellene, de legalább a minél környezetkímélőbb megépítéséért.

Levelet írtunk az Európai Parlamentbe Magyarországról megválasztott képviselőknek, kérve őket, hogy támogassák a nehéz tehergépkocsik 2025 és 2030 utáni kibocsátás-szabályozásában a szigorú korlátozást szorgalmazó bizottsági javaslatot. Véleményeztük Mészáros Gábor doktori dolgozatát a gyorshajtás szerepéről a halálos balesetekben. Konferenciát szerveztünk „A közlekedés légszennyezése – Jogi eljárások lehetőségei a jobb levegőminőség és az éghajlatvédelem érdekében” címmel Dr. Bándi Gyulával, az állampolgári jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesével közösen.

Lukács András részt vett Brüsszelben az Európai Dízelcsúcs (European Diesel Summit) konferencián, majd az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (ECF) projektmegbeszélésén.

Az osztrák Zöldek meghívására előadást tartott Bécsben kelet-európai önkormányzati képviselőknek a városi közlekedés okozta légszennyezés csökkentési lehetőségeiről.

Ott voltunk a Jedlik Ányos Klaszter villanymobilitási tanácskozásán.

Előadást tartottunk a Holland Nagykövetség által szervezett logisztikai konferencián a közlekedés dekarbonizációjának szükségességéről és lehetőségeiről.

Hírt adtunk a kilenc országban végzett közvélemény-kutatásról, amelyet az Ipsos közvélemény-kutató cégtől rendelt meg az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E), és amely kimutatta, hogy a megkérdezett európaiak nagy többsége – köztük a magyarok háromnegyede –egyetért azzal, hogy a levegőtisztaság védelmében tiltsák ki településükről a legszennyezőbb gépkocsikat.

Ismertettük a T&E új tanulmányát, amely szerint megéri villanybuszt venni a dízelbusz helyett (ugyanerre a következtetésre jutott a Levegő Munkacsoport több évvel korábban).

Üdvözöltük, hogy meggyőző többséggel fogadták el az európai parlamenti képviselők a Környezetvédelmi Szakbizottság azon javaslatát, ami a nehéz tehergépkocsik széndioxid-kibocsátásának erőteljes, de megvalósítható csökkentésének kötelező előírását szorgalmazza. Ezt már régóta sürgették a környezetvédő civil szervezetek.

(Vargha Márton)

Uniós költségvetésAz EUKI projekt keretében interjúkat készítettünk különböző országok civil szakértőivel és internetes megbeszéléseken vettünk részt. (Lukács András)

Éghajlatvédelem – Megbeszélést folytattunk Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárral a tervezett Nemzeti Energia- és Klímatervről. (Szegő Judit)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelemA Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya 2018. október 29-i közzététele alapján megtettük észrevételeinket a Gold Stone Bányásztati és Homoktermelő Kft. által Kiskunlacháza 0508/10-34 hrsz.-ú ingatlanok egy részére és a 0508/35-37 hrsz.-ú ingatlanok egészére tervezett bányászati és ahhoz kapcsolódó tevékenységekre vonatkozó előzetes konzultációs eljárásban, kérve ügyféli jogállásunk elismerését.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya 2018. október 25-i közzététele alapján észrevételeket tettünk a Kondorosi Corner Zrt. által a Budapest XI. kerület 3995/11 hrsz. alatti ingatlanon tervezett társasházak I. ütemére vonatkozó előzetes vizsgálati eljárásban.

A Gellérthegyi Siklóval kapcsolatban megjelent sajtóhírek, valamint a Budapest Főváros I. Kerület Budavári Polgármesteri Hivatal jegyzőjének november 12-én kelt válaszlevele miatt összefoglaló listát készítettünk az ügyben való korábbi részvételünkről. A listát megosztottuk a Levegő Munkacsoport munkatársaival, valamint Hajtman Ágnessel és Naszályi Mártával, hozzáfűzve, hogy az abban felsorolt dokumentumok bármikor megtekinthetők irodánkban. Ezek a dokumentumok, különösen a Levegő Munkacsoport környezetvédelmi eljárásban írott véleményezései és fellebbezései megcáfolják a Gellérthegyi Sikló tervezőinek azon megjegyzését, hogy a Levegő Munkacsoport rendben levőnek találta a terveket.

Részt vettünk az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában november 30-án tartott könyvbemutató alkalmával a termőföld helyzetéről rendezett előadáson és szakmai-társadalmi vitán és megvásároltunk egy példányt az előadó, Tanka Endre „Korunk földkérdése, létünk a tét” című könyvéből.

Részt vettünk a Budapest Főváros XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának november 14-i ülésén. Az Irinyi utcai kerékpárút kétirányúvá alakításának tervei miatt kivágásra kérelmezett fák és cserjék ügyében átadtuk a Környezetvédelmi Osztály vezetőjének a Levegő Munkacsoport szakmai véleményét. Hozzászólásunkra az ülésen nem volt szükség, mivel a Bizottság az elnök véleménye alapján elutasította a fakivágási kérelmeket.

Helyszíni megfigyeléseket tartottunk a Budapesti Közlekedési Központ által szervezett közvélemény-kutatáson, amit a Budafoki út Gellért tértől a Bogdánfy út kereszteződésig tartó szakaszának felújítási terve miatt szervezett.

Más szervezetekkel közösen állásfoglalást adtunk ki a Budapestre tervezett magasházakról.

(Schnier Mária)

Jogi ügyek – A jogi tevékenység tartalmazó projektek folyamatos ügyeit folyamatosan intéztük. A lakossági környezeti tanácsadó iroda keretében jogi jellegű telefonos kérdésekre válaszoltunk.  Részt vettünk az EEB éves konferenciáján, közgyűlésén és elnökségi ülésén, Brüsszelben. Több skype megbeszélésen vettünk részt a ClientEarth-szel a budapesti és a sajó-völgyi levegőminőségi terv felülvizsgálati eljárásával kapcsolatban. Sajtóközleményt jelentettünk meg a budapesti levegőminőségi terv ügyében indított perrel kapcsolatban. Részt vettünk a budapesti levegőminőségi tervvel kapcsolatos keresetlevél megfogalmazásában. Véglegesítettük a Sajó-völgy levegőminőségi terv felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet.

Az ombudsmani hivatallal közösen nemzetközi konferenciát szerveztünk „A közlekedés légszennyezése – jogi lehetőségek a jobb levegőminőség és éghajlatvédelem érdekében” címmel.

Részt vettünk a légszennyezéssel kapcsolatos jogi eljárásokról szóló megbeszélésen. Részt vettünk az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén. Részt vettünk az Aarhus-i Egyezmény 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián. Véleményeztünk egy jogi szakkönyv tervezetének levegőminőségi fejezetét. (Bendik Gábor)

Tanácsadó Iroda –

2018.11.15. Részt vettünk a Jedlik Ányos Klaszter által szervezett, „E-mobilitás – biztonság mindenek felett” c. konferencián.

2018.11.20. Előadást tartottunk az ELTE Környezet-és Tájföldrajzi Tanszék hallgatóinak légszennyezés témában.

2018.11.21. Részt vettünk a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencián.

2018.11.26. Részt vettünk az ombudsmani hivatalban a Levegő Munkacsoport által közlekedés légszennyezése témában rendezett konferencián.

2018.11.26. Előadást tartottunk Szügyön az avarégetés légszennyezéséről az önkormányzat felkérésére.

2018.11.29. Légszennyezettség-mérést és előadást tartottunk Biatorbágyon a NoPlanetB projekt keretében, valamint a témában megbeszélést folytattunk a két alpolgármesterrel.

2018.11.30-31. Vizuális kommunikációs képzésen vett részt a Palantír Film Alapítványnál.

A Tanácsadó Irodát 1114 alkalommal keresték meg lakosok környezetvédelemmel kapcsolatos bejelentésekkel; az iroda minden esetben adott tanácsot, több esetben pedig kapcsolatba lépett az illetékes hivatalos szervekkel is. A legtöbb ügy (64) levegőszennyezéssel volt kapcsolatos. (Lenkei Péter)

ÁllamigazgatásA természet- és környezetvédelemben történt leépítések ügyében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország levelet írt Nagy István agrárminiszternek, melyet 85 civilszervezet (köztük a Levegő Munkacsoport) írt alá.

Hírfigyelő