A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2019 januárjában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

Levegőtisztaság-védelem – Részt vettünk a környezeti levegőminőségről szóló uniós irányelv felülvizsgálatával kapcsolatos civil egyeztetésen, majd az Európai Bizottságnak a témáról rendezett brüsszeli konferenciáján, ahol több alkalommal is felszólaltunk. Részt vettünk budaörsi civilek egyeztetésén az illegális háztartási égetésekkel kapcsolatban. (Lukács András)

Közlekedés2018 decemberében és 2019 januárjában több olyan folyamat is az utolsó fázisába érkezett az Európai Unióban, amelyben a Levegő Munkacsoport aktívan részt vett, felvilágosítva az Európai Parlament magyar tagjait és a kormányt arról, miért fontosak az gépjárműipar tevékenységét befolyásoló, a gépkocsik fogyasztását, levegőszennyezését korlátozó jogszabályok. Kialakult az egyetértés az Európai Parlament és az Európai Tanács delegációja között a tehergépkocsik fogyasztása korlátozásában 2025-től, majd 2030-tól. A tavaly 10 városi polgármesternek az alacsony kibocsátású – a régi, elavult robbanómotoros gépjárművek számára tilos – övezetek kijelölése ügyében küldött levelünkre pozitív válasz érkezett Miskolcról és Vácról. Továbbra is figyelemmel kísérjük az M0 autópálya általunk környezetszennyezőnek és közlekedési szempontból fölöslegesnek tartott tervezett északi és nyugati szakasza körülötti eseményeket. Részt vettünk a Budapest2030 stratégia mobilitási fejezetének egyeztetésén. (Vargha Márton)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem

Megfigyelőként vettünk részt a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának január 16-i ülésén.

Telefoni és e-mail kapcsolatot tartottunk a Budapesti Közlekedési Központ által megbízott Mobilissimus Kft.-vel a Budafoki út Gellért tértől a Bogdánfy utcáig tartó szakaszának felújítási terveiről.

Telefoni és e-mail kapcsolatot tartottunk a Déli összekötő vasúti híd harmadik vágányának tervezéséről a Nemzeti Infrastruktúra Kft-vel és a Vibrocomp Kft.-vel.

Fellebbezést jelentettünk be a „Madocsa-homok, kavics” elnevezésű területen tervezett bányászati tevékenység megkezdése, bányatelek létesítése – környezetvédelmi engedélyéről hozott határozat ellen.

Hozzánk érkezett lakossági panasz alapján levelet intéztünk Dr. Kriza Ákos miskolci polgármesterhez kertvárosi területek övezeti átsorolásának problémájával kapcsolatban.

A Budapest XV. kerületi polgármester felkérése alapján bejelentkeztünk Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota–Pestújhely–Újpalota Kerületi Építési Szabályzata (KÉSZ) módosításának eljárásába.

A Budapest IX. kerületi polgármester felkérése alapján bejelentkeztünk a Budapest IX. kerület Timót utca és környéke (Kén utca–Gubacsi út–Határ út–Soroksári út által határolt terület kerületi építési szabályzatának eljárásába.

Levelet intéztünk Budapest XI. kerület polgármesteréhez a cserjék kivágása esetén megkövetelhető kompenzáció érvényesítése Újbuda területén tárgyban.

Budaörs főépítészének felkérése alapján megadtuk véleményezésünket a Porsche Ingatlankezelő Kft. terület és környéke, a 098/4 hrsz.–098/5 hrsz.–MÁV vasúti terület (097 hrsz.)–4071/8 – 4071/6-, 4071/1-, 0107 hrsz. és az Autópálya (0110-, 089 hrsz.) által határolt tömbre vonatkozó településrendezési eszközök módosítása tárgyában.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya felé ügyféli véleményezést adtunk a „Bugyi V. védnevű bánya megismételt környezetvédelmi eljárásában.

E-mail kapcsolatot tartottunk a kavicsbányászat elharapódzása ellen velünk egyetértő délegyházai gazdával.

Telefoni és e-mail kapcsolatot tartottunk a dunavarsányi környezetvédőkkel.

Telefoni és e-mail kapcsolatban voltunk a X. kerület Szárnyas utca 20B. társasház szószólójával favédelmi témában. (Schnier Mária)

Jogi ügyekA jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit intéztük. A lakossági környezeti tanácsadó iroda keretében jogi jellegű telefonos kérdésekre válaszoltunk. Részt vettünk a Sajó-völgy légszennyezettségével kapcsolatos civil szervezeti egyeztetésen. Sajtóközleményt fogalmaztunk a Sajó-völgyi levegőminőségi tervvel kapcsolatos eljárásról. Részt vettünk a Greenpeace-szel levegővédelmi ügyekről szóló egyeztetésen. Javaslatokat fogalmaztunk meg az EEB-nek a környezeti levegőminőségről szóló uniós irányelv felülvizsgálatával kapcsolatban. Új jogi projekttervet dolgoztunk ki. (Bendik Gábor)

Éghajlatvédelem – Folytatódtak az egyeztető tárgyalások a PlanUp projekt főpályázóival, valamint az ITM-mal, hogy a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) munkapéldányát mihamarabb elküldjék nekünk. Január 31-én a PlanUp projekt honlapja aktiválódott, innentől kezdve bárki megírhatja véleményét a Nemzeti Energia- és Klímatervről a https://www.levego.hu/egyeb/szolj-hozza/ oldalon. (Szegő Judit)

Uniós költségvetés – Folytattuk közreműködésünket az „Egy uniós költségvetés az éghajlatért” (An MFF for the Climate) című projektben. A projekt célja az elmúlt évek uniós költségvetésével kapcsolatos civil tapasztalatok összegyűjtése és feldolgozása, valamint javaslatok kidolgozása a következő költségvetési ciklusra (2021-2027) az uniós pénzek hatékony és klímabarát felhasználására. A projektpartnerek az Európai Zöld Költségvetés Szövetség (Green Budget Europe), az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau), az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat (Climate Action Network Europe), a Levegő Munkacsoport és a Német Zöld Költségvetés Szövetség (Forum Ökologisch-Soziale Marktwirtschaft e.V.). A Levegő Munkacsoport egyik fő feladata a projektben, hogy egy kérdőív alapján megkérdezzen civil szakértőket az EU összes tagországában a témáról, amit folyamatosan végeztünk. A témával kapcsolatban projektmegbeszélésen vettünk részt Brüsszelben. (Lukács András)

Hírfigyelő