A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2019 márciusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Levegőminőség-védelem – Részt vettünk a Herman Ottó Intézet „HUNGAIRY LIFE” integrált projekt nyitókonferenciáján; a nyolc évre szóló projekt célja a levegőminőség javítása Magyarországon.

KözlekedésElkészült a környezetbarát teherszállítás egy fajtáját bemutató videónk. Az Útdíj Társadalmi Egyeztető Szervezet tagjaként részt vettünk a 2016. évi útdíjbevétel elköltésének tanulságait levonó levél megfogalmazásában. Összeszedtük a közlekedési energiamegtakarítás lehetőségeit a Levegő Munkacsoport által szervezett konferencián a készülő Nemzeti Energia- és Klíma Tervről. Ott voltunk a Közlekedéstudományi Egyesület rendezvényén a budapesti kötöttpályás tömegközlekedés fejlesztési lehetőségeiről. Részt vettünk a készülő Budapest 2030 program, valamint a Smart Budapest Keretstratégia közlekedési elképzeléseinek a szakértői megbeszélésén. (Vargha Márton)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem19-én részt vettünk az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában az „Erőforrás felhasználás és körforgásos gazdaság” témájában tartott előadásokon és az azt követő műhelybeszélgetésen, ahol a bányászattal kapcsolatos csoportbeszélgetést választottuk.

A Budapest XI. kerületi Polgármesteri Hivatal főépítészének felkérése alapján véleményezést nyújtottunk be Budapest Főváros XI. Kerület Galvani út–Andor utca–Solt utca–Kondorosi út–Sáfrány utca–vasútvonal–kerülethatár által határolt terület Kerületi Építési Szabályzatának módosításáról.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához ügyféli jogállásunk kérelmezése mellett észrevételeket nyújtottunk be Budapest XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós utca 9121/15 hrsz-ú ingatlanon többlakásos lakóépület létesítésére vonatkozó előzetes vizsgálati eljárásban (kilencemeletes lakóépület természetvédelmi területen, évtizedek óta megszűnt, romos földszintes iskolaépület lebontása után…).

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához ügyféli jogállásunk kérelmezése mellett észrevételeket nyújtottunk be Budapest XIII. kerület Angyalföldi út–Apály utca–Kassák Lajos utca–Klapka utca által határolt területen épülő lakóparkra vonatkozó előzetes vizsgálati eljárásban. (Ipari épületek bontása után épülő lakóházak. Szakértői testületünk tagjának javaslata alapján a távfűtést javasolva.)

Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén. Ezzel kapcsolatban az alábbi sikerről számolhatunk be: Az Október huszonharmadika utca és Irinyi utca Fehérvári úttól a Bogdánfy utcáig terjedő szakasza felújítási tervének műszaki dokumentációját javasoltuk kiegészíteni az utak mentén meglévő fák feltüntetésével, azok részletes szakmai jellemzésével. Amennyiben az útfelújítási munka valamelyik kivágását eredményezné, annak pótlási kötelezettségét kellene előírni a kerületi szabályzat szerint. A Bizottság a Levegő Munkacsoport javaslatát megszavazta. (Schnier Mária)

Jogi ügyek - A jogi tevékenység tartalmazó projektek folyamatos ügyeit intéztük. A lakossági környezeti tanácsadó iroda keretében jogi jellegű telefonos kérdésekre válaszoltunk. A Sajó-völgy, valamint a Budapest  és környéke levegőminőségi tervek felülvizsgálatáról szóló projekt ügyeit intéztük. Folyamatos skype és e-mail kapcsolatban részt vettünk egy levegőminőségi/jogi projekt kidolgozásában több európai partnerrel. Szemináriumi órát tartottunk a Pázmány jogi karán. Részt vettünk az ITM-ben az EU hosszú távú klímastratégiájáról szóló megbeszélésen. (Bendik Gábor)

Éghajlatvédelem – A Nemzeti Energia- és Klímatervek (NEKT) témájában Brüsszelben tanácskozáson vettünk részt az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau, EEB) szervezésében március 13-15-én, mely alkalommal az EU tagállamok kormányainak különböző, illetve hasonló hozzáállásáról kaptunk információt. Az Európai Éghajlatvédelmi Akcióhálózat (Climate Action Network Europe, CAN Europe) számára közös civil véleményt fogalmazott meg a Levegő Munkacsoport a Magyar Természetvédők Szövetségével és a WWF Magyarországgal együtt a magyar NEKT-ről, miután ez utóbbi az Európai Bizottság oldalára már felkerült. A PlanUp projekt konferenciája március 25-26-án 50 fő részvételével megrendezésre került, az előadások megtalálhatóak itt: https://www.levego.hu/egyeb/a-konferencia-eloadasai/. Részt vettünk az EUFORES (Európai Fórum a Megújuló Energiaforrásokért) konferenciáján az Országházban, és felszólaltunk a környezetvédelmi államháztartási reform megvalósításáért. Részt vettünk Miguel Arias Cañete uniós éghajlatvédelmi biztos és magyar civil szervezetek megbeszélésén Budapesten. (Szegő Judit)

Uniós költségvetés – Berlinben részt vettünk a német környezetvédelmi hivatal EUKI programjának konferenciáján, ahol poszteren és személyes beszélgetések keretében ismertettük az „Egy uniós költségvetés az éghajlatért” projektünket. Részt vettünk az Európai Bizottság által szervezett, a 2019. évi országjelentésről szóló konferencián. (Lukács András)

Hírfigyelő