A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2019. júniusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Közlekedés – Részt vettünk az IKOP Monitoring Bizottság ülésén. A Parlament Fenntartható fejlődés Bizottsága elnökének, Schmuck Erzsébetnek a meghívására részt vettünk egy találkozón, ahol a Liszt Ferenc Repülőtér gyorsan növekvő környezetszennyezése megfékezésének lehetséges módozatairól volt szó. Erről a kérdésről egy bejegyzést is megjelentettünk a levegomunkacsoport.blog.hu honlapon. Ott voltunk a Cambridge Econometrics által szervezett konferencián, ahol egy tanulmányt mutattak be arról, hogyan lehet modellezni a fosszilis energiaforrások 2050-re való kivezetésének módozatait Európában. Több, a közlekedés alakulása befolyásolásának lehetőségeit, illetve az éghajlat változását taglaló webszemináriumon is részt vettük.

Európában a közlekedés adja a széndioxid-kibocsátás közel harminc százalékát, és a mértéke az utóbbi években egyre növekszik. Ilyen helyzetben kell az Unió tagállamainak 2050-ig ezt nullára csökkenteni. De hogyan? Erről tartottunk konferenciát, amelyen bemutattuk az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) és tagszervezeteinek szakértőinek „A közlekedés dekarbonizációja” projekt keretében kidolgozott javaslatcsomagját. Itt mutattuk be a Levegő Munkacsoport új (angol nyelvű) tanulmányát a témáról. Ismertettük a T&E új tanulmányát, amely szerint hazánk sereghajtó a közlekedési széndioxid-kibocsátáscsökkentési tervekben.

Levelet írtunk Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben sürgettük a korszerű, vonzó tömegközlekedés megteremtését.

(Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület-védelem, földvédelem – Lakossági megfigyelésre és kérelemre reagálva ügyfélként megküldtük kiegészítő észrevételeinket a Budapest, XI. kerület Madárhegy városrészen a 1835/12 és 1835/13 hrsz.-ú ingatlanokon tervezett lakópark és parkolóhelyek létesítésére vonatkozó előzetes vizsgálati eljárásban.

A XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottsága elnökének, valamint a XI. kerületi Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztály vezetőjének levélben megküldtük a Levegő Munkacsoport szakértői véleményét a Gazdasági Bizottság június 12-i ülése fakivágásokat tartalmazó napirendi pontjaival kapcsolatban.

A XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottsága elnökének megküldtük a Levegő Munkacsoport észrevételét a Budai Walzer elnevezésű lakópark közlekedési tárgyú kérelmét tartalmazó napirendi ponttal kapcsolatban

Budaörs Településrendezési eszközeinek és Településkép védelmi rendeletének módosításával kapcsolatban kidolgoztuk véleményezésünket a II. „Komplex módosítások” c. rész első négy tételéről.

Szakmai tárgyú megbeszéléseket és levelezést folytattunk XI. kerület Főépítészi Irodájával, Környezetvédelmi Osztályával és Építési Osztályával a konténer telepítés szabályozásáról.

(Schnier Mária)

 

Éghajlatvédelem – A Nemzeti Energia- és Klímatervről (NEKT) a Levegő Munkacsoport által kialakított véleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megválaszolta, erről és a június elején érkezett bizottsági véleményről további egyeztetések vannak folyamatban a többi zöld civilszervezet képviselőivel. Az Európai Bizottság részéről több megbízott és éghajlatváltozással foglalkozó civil szervezetek találkoztak Kelet-Közép Európából Brüsszelben június 17-21. között, az EUSEW rendezvénysorozat hetén. Részt vettünk egy ismert informatikai cég civilszervezetek számára meghirdetett együttműködésre felhívó rendezvényén, valamint klímastratégiai megbeszélésen az Óbudai önkormányzatnál.

Tizenhat pontból álló javaslatcsomagot fogadott el a környezet- és természetvédő civil szervezetek idei Országos Találkozója arról, hogy milyen feladatokat szükséges a kormánynak végrehajtania ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen a Párizsi Klímamegállapodásban foglaltaknak és az Európai Unió éghajlatvédelmi céljainak; az állásfoglalást a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége kezdeményezte. (Szegő Judit)

 

Uniós költségvetés – Kifejtettük álláspontunkat az Európai Szemeszterről rendezett tanácskozáson, amelyet a Magyar Közgazdasági Társaságnál tartottak az Európai Gazdasági és Szociális Tanács magyar tagjai. (Lukács András)

 

Jogi ügyek - A jogi tevékenység tartalmazó projektek folyamatos ügyeit intéztük. A lakossági környezeti tanácsadó iroda keretében jogi jellegű telefonos kérdésekre válaszoltunk. Befejeztük az előkészítő munkákat a ClientEarth-szel a levegőminőségi tervek felülvizsgálatával kapcsolatos projekt folytatásával kapcsolatban. Részt vettünk a bírósági tárgyaláson a budapesti levegőminőségi tervvel kapcsolatos perben. Részt vettünk az EEB elnökségi ülésén, Helsinkiben. Részt vettünk az Országos Környezetvédelmi Tanács ülésén és segédkeztünk a közigazgatási egyszerűsítésekről szóló tervezet OKT véleményének megfogalmazásában. Részt vettünk az ombudsmani hivatal és az NFFT által szervezett, környezeti kárfelelősségről szóló konferencián. Részt vettünk a "Tiszta Levegőt Európának" projekt keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen. (Bendik Gábor)

 

Civil ügyek – Csatlakoztunk a magyar tudomány védelméért indított petícióhoz.

 

Hírfigyelő