A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2018 júniusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

Éghajlatvédelem, energia – Az „Éghajlati Valóság” program öt év után ismét Európában tartja képzését. Az USA egykori alelnöke, a Nobel-díjas Al Gore ebből az alkalomból Dr. Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát is felkérte, hogy vegyen részt a képzési programjának tudományos tanácsadó testületében. Ürge-Vorsatz a szintén Nobel-díjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egyik alelnöke és egyúttal a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke. A berlini képzésen részt vett Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke is.

KözlekedésA Nemzeti Közlekedési Hatóság vezetőjétől érkezett válasszal folytatódott az áprilisban a mi levelünkkel kezdődött párbeszéd arról, hogyan lehet(ne) védekezni az ellen, hogy gépkocsik kikapcsolt légtisztító részegységgel a kipufogórendszerükben vegyenek részt a forgalomban.

Meghallgattuk Vitézy Dávid előadását a Budapest Körben az önvezető autókról, várható hatásukról a városok életére, szerkezetére.

Részt vettünk a CEU-n Tóth Csaba tanulmányának megvitatásán, amely azt vizsgálja, miként lehet csökkenteni az autóhasználatot Budapesten.

Levelet írtunk Nagy István agrárminiszternek, melyben kértük, hogy az Európai Tanácsban a lehető legszigorúbb gépkocsi-fogyasztási javaslatot támogassa a 2025 után piacra kerülő személygépkocsiknál.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is tiltakoztunk az energiaitalt áruló cég kisrepülőgépes reklámakciója ellen, és különösen annak támogatása ellen az adófizetők pénzén. Ez az akciót hetekre megbénította a forgalmat Budapest egy részén, és sok százezer budapesti nyugalmát zavarta zajjal napokig.

Levelet írtunk a magyar kormánynak, azt kérve, hogy az európai energiaügyi miniszterek ülésén álljon ki azért, hogy a pálmaolajból készített üzemanyag ne számítson megújuló energiaforrásnak. (Vargha Márton)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, termőföld védelemBudapest I. kerület Budavári Önkormányzat polgármesterének felkérése alapján bejelentkeztünk Budapest I. kerület teljes területére készülő új Kerületi Építési Szabályzat véleményezési eljárásába.

A budaörsi főépítész felkérése alapján megküldtük véleményezésünket Budaörs egyes területeire vonatkozó helyi építési szabályzatról szóló 24/2014.(IX.29.) ÖKT sz. rendelet (BHÉSZ) módosítása a Csata utca – Károly király utca és a Szervízút által határolt tömbre vonatkozólag.

Budapest XI. kerületi főépítész felkérése alapján megküldtük véleményezésünket Budapest, XI. kerület Magyar Tudósok körútja–Pázmány Péter sétány–4082/2 hrsz.-ú közterület–Magyar Nobel-díjasok útja által határolt terület kerületi építési szabályzatával kapcsolatban.

Budapest XXI. kerületi főépítész felkérése alapján megküldtük véleményezésünket Csepel Kerületi Építési Szabályzatával kapcsolatban.

Budapest XI. kerületi főépítész felkérése alapján megküldtük véleményezésünket Bp. XI. KÉSZ 3.0 ütem, Gazdagréti út–Rétköz u.–Háromszék u.–Sasadi út–Budaörsi út–Hegyalja út – Érdi út – Törökbálinti út által határolt terület kerületi építési szabályzatával kapcsolatban.

Budaörs főépítészének felkérése alapján megküldtük véleményezésünket Budaörs Város Településrendezési eszközeinek és Településképének Védelméről szóló rendelet módosításáról egyes intézményi- és különleges övezeti besorolású területekre vonatkozóan.

Budapest XI. kerület főépítészének felkérése alapján megküldtük véleményezésünket Bp. XI. Villányi út–Dávid F. u.–Diószegi út–Tas vezér u. által határolt terület kerületi szabályozási tervével kapcsolatban.

6-án részt vettünk a XI. kerületi Főépítészi Irodán a KÉSZ 3.0 ütem, Gazdagréti út–Rétköz u. –Háromszék u.–Sasadi út–Budaörsi ú –Hegyalja út–Érdi út–Törökbálinti út által határolt terület kerületi építési szabályzatával kapcsolatban tartott partnerségi tanácskozáson.

Forgalmi állapottal kapcsolatos helyszíneléseket végeztünk a Rákóczi hídon és a Dombóvári úton a BudaPart projekt óriás-beruházás környezetvédelmi engedélyt kapott vasúti zaj elleni zajvédő fal tervével kapcsolatban.

11-ikén részt vettünk a Budaörsi Polgármesteri Hivatalban az autópálya ás a vasút közötti terület beépítésére irányuló terv előzetes partnerségi tárgyalásán.

Telefoni megbeszélést folytattunk a Közlekedés Kft. fejlesztési igazgatójával és tanácsa alapján a Közút Zrt. illetékes ügyintézőjével a BudaPart projekt területére a Dombóvári útról levezető gépkocsi lehajtók és közművek kiépítésének előre látható forgalmi problémájával kapcsolatban.

Részt vettünk a XI. kerületi Képviselő-testület Gazdasági Bizottságának ülésén, ahol két napirendi pontban szóltunk hozzá fakivágási kérelmek elutasítását kérve. Hozzászólásunkban a kérelmezett Etele úti fakivágások miatt utaltunk arra, hogy a Levegő Munkacsoport nem tartotta helyesnek az 1-es villamos vezetésére vonatkozó útpálya kialakítási tervet, ezt időben elmondtuk a környezetvédelmi eljárás keretében. Szerintünk fakivágás nélkül is megoldható lett volna a villamos Etele úti kiépítése, és most már a hibás terv és a végrehajtás ellenőrzésének hiánya egyre több fa kivágását igényli az Etele úton. Ezzel kapcsolatban telefonon és elektronikus úton fogadtuk a hozzánk beérkező kétségbeesett, indulatos lakossági panaszokat. Hozzászólásunkban ezt is megemlítettük.

A tervezett átalakítások csökkentenék a Népliget zöldterületi értékét – erre hívtuk fel a figyelmet Kovács Róbert kőbányai kerületi polgármesternek írt levelünkben. (Schnier Mária)

Jogi ügyek – A jogi tevékenység tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Több skype megbeszélésen vettünk részt a ClientEarth-szel a budapesti és a Sajó-völgyi levegőminőségi terv felülvizsgálati eljárásával kapcsolatban, a megbeszélésekről emlékeztetőket írtunk. Honlaphírt fogalmaztunk a csehországi levegőminőségi perekkel kapcsolatban. Fellebbezést fogalmaztunk az EMLÁ-val  közösen a levegőminőségi terv felülvizsgálata iránti kérelemmel kapcsolatos hatósági válasz kapcsán. Megbeszélést folytattunk egy budapesti lakossal, aki a levegőminőség miatt pereskedik. Holland diákokat fogadtunk és mutattuk be nekik a magyar környezetvédelmi civilek helyzetét. Részt vettünk az EEB elnökségi ülésén, Bécsben. Részt vettünk az OECD teljesítményértékelési jelentés bemutatóján. Részt vettünk az új Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnöke, Schmuck Erzsébet által összehívott informális megbeszélésen, melyen Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztériumból bemutatkozott a jelen lévő civileknek. (Bendik Gábor)

Tanácsadó IrodaA Tanácsadó Irodát 105 alkalommal keresték meg lakosok környezetvédelemmel kapcsolatos bejelentésekkel; az iroda minden esetben adott tanácsot, több esetben pedig kapcsolatba lépett az illetékes hivatalos szervekkel is. A legtöbb ügy (72) levegőszennyezéssel volt kapcsolatos. Segítséget nyújtottunk Madocsán a kavicsbánya-nyitás ellen küzdő lakosoknak. (Lenkei Péter)

Hírfigyelő