A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2017 áprilisában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2017 áprilisában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Levegőtisztaság-védelem – Összeállítást készítettünk arról, milyen szabályok léteznek a szmogriadóval kapcsolatban Európa különböző országaiban. Részt vettünk az Európai Környezetpolitikai Intézet (IEEP) által szervezett, a légszennyezés elleni küzdelem gazdasági eszközeiről szóló tanácskozáson, amelyre Budapesten, a CEU épületében került sor. A rendőrséggel kötendő együttműködési megállapodás tervezetet készítettünk. Előadást tartottunk a légszennyezésről a tatabányai Bárdos László Gimnáziumban. (Lukács András, Lenkei Péter)

 

Közlekedés – Szavazzák meg az uniós gépjármű-felügyeleti testület létrehozásáról szóló módosító indítványt, hiszen ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az új személygépkocsik ne lépjék túl a hivatalosan meghatározott üzemanyag-fogyasztást és károsanyag-kibocsátást. Ezt kérte az Európai Parlament magyar képviselőinek írt levelében a Levegő Munkacsoport, rámutatva, hogy több gépkocsigyártó is megtéveszti vásárlóit, hiszen az autó fogyasztása és levegőszennyezése sok esetben jóval magasabb, mint amit a gyártó ígér.

Fogadtuk Stef Cornelist, a T&E kamionkorszerűsítési projektvezetőjét, akivel ellátogattunk kormányzati és érdekvédelmi döntéshozókhoz, szakértőkhöz, akik Magyarországon szövetségesek lehetnek a kamionok üzemanyag-fogyasztásának gyors csökkentését célzó törekvésekben az Európai Unióban.

Felemeltük a szavunkat az Árpád-fejedelem úti buszsáv megszüntetése ellen. Folytattuk erőfeszítéseinket a budapesti dugódíjjal kapcsolatos önkormányzati előkészítő tevékenység elkészült dokumentumainak megszerzésére, de sikertelenül. Annyit sikerült megtudnunk, hogy amíg Tarlós István Budapest főpolgármestere, addig igen kicsi a valószínűsége annak, hogy ebben az ügyben bármi is történik – annak ellenére, hogy a 4-es metróberuházáshoz kapott EU támogatás jelentős részének visszafizetése is szóba kerülhet emiatt.

Ismételten felhívtuk a figyelmet a személygépkocsik vásárlásával és használatával kapcsolatos adókedvezmények visszásságaira.

Részt vettünk a Fenntartható vidéki reneszánsz konferencián, ami a bioetanol gyártásnak köszönhető munkahelyteremtést és településfejlődést mutatta be. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldterület-védelem, földvédelem – Véleményeztük a XIV. kerületi polgármester felkérése alapján a XIV. kerület, Öv utca–Szatmár utca–Miskolci utca–Erzsébet királyné útja által határolt terület építési szabályzatát. Kifogásoltuk a tervezési területen bővítendő kertvárosi „Mesevonat Bölcsőde” épülete körül a személygépkocsi-parkolók túlzott mennyiségét, holott a bölcsőde bejárata mellett villamosmegálló és autóbuszmegálló is van. Javasoltuk a parkolók egy részét megszüntetni, és helyette zöldfelületet kialakítani. Helytelennek tartottuk, hogy a bővítés céljára kiegészítésül csatlakoztatott önkormányzati telek mérete nem teszi lehetővé fás zöldfelületek kialakítását. Helytelenítettük, hogy – bár e telkek mellett még négy másik, beépítetlen, növényzettel borított önkormányzati tulajdonú telek is csatlakoztatható lenne a bővítendő bölcsődéhez – az önkormányzat ezt nem szándékozik hozzá csatlakoztatni. A zöldfelületi arány jelentős növelését javasoltuk, ami e telkek csatlakoztatásával megoldható lenne.

Bejelentkeztünk a XI. kerületi Önkormányzat Budaörsi út–Budaörs határa–XII. kerület határa–Gazdagréti út–Budaörsi út–M1-M7 autópálya bevezető szakasza által határolt terület Kerületi Építési Szabályzatának véleményezési eljárásába.

A X. kerületi jegyzőhöz levelet intéztünk a kerület valamennyi fakivágási eljárásában való részvétel kérelmével, mivel figyelemre méltó panasz érkezett a kerületből fakivágások miatt. (Schnier Mária)

 

Fák éve projekt – Folytattuk tevékenységünket a Városliget és Budapest számos más zöldterületének beépítéstől való megóvása érdekében a Greenpeace-szel és a Ligetvédőkkel együttműködve. Heti megbeszéléseket folytattunk a tervezett Ligetmentő népszavazásról, megegyeztünk a főbb együttműködési pontokban minden olyan szervezettel, mely részt vesz benne, feltéve, hogy a Kúria döntése a megvalósítást lehetővé teszi.

Bejelentkeztünk a Városliget Projekt I. ütemének részeként tervezett Dózsa György úti mélygarázs környezetvédelmi eljárásába, A mélygarázs építése érzékenyen érintené a Dózsa György út mentén telepített védett japánakác-fasort és a résfalaktól tervezett távolság nem nyújtana kellő védelmet a Liget fáinak.

A környezetvédők közösen megfogalmazott kiáltványát a városi zöldterületek és zöldfelületek védelméhez szükséges intézményi és jogszabályi feltételekről minden lehetséges fórumon terjesztjük, hogy a társadalom széles rétegei ismerjék meg egy lehetséges új működési forma kereteit. (Schnier Mária, Szegő Judit, Horváth Zsolt) 

 

Államháztartás, energia – Világszerte, így Európában is döbbenetes támogatásokat kap adófizetői pénzekből a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz) kitermelése és fogyasztása. Nemzetközi civil szervezetek közös felhívást tettek közzé: Európa lakosai arról szavazhattak, mely támogatást tartják a legkárosabbnak. A Levegő Munkacsoport javaslatára a magyarországi cégautó-adózási kedvezmények is felkerültek a szavazási listára.

Jelentősen javítani kell azt az értékelést, amit az Európai Bizottság készített arról, milyen mértékben sikerül az egyes tagállamoknak megvalósítaniuk az Energiaunió céljait. Erre a következtetésre jutott az a tanulmány, amelyet az Európai Zöld Költségvetés Szövetség (GBE) készített 23 tagország szakértőinek közreműködésével. A Magyarországról szóló fejezetet a Levegő Munkacsoport állította össze.

Felléptünk annak érdekében, hogy Magyarország ne lopott fa és szemét háztartási égetésével próbálja teljesíteni az EU megújuló energiás céljait.

 

Környezeti Tanácsadó Iroda – (Lenkei Péter)

 

Jogi ügyek – A jogi tevékenységet tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Skype megbeszélést folytattunk a ClientEarth és az EMLA képviselőivel egy lehetséges közös projektről. Levelet fogalmaztunk az országgyűlési képviselőknek a civil törvény alternatívájaként megvalósítható jogszabálymódosítás lehetőségéről. Részt vettünk az USA Nagykövetség által szervezett, a környezetvédelem és a design szinergiáiról szóló rendezvényen. (Bendik Gábor)

 

Civil ügyek – Több mint 100 civil szervezet között mi is részesei voltunk annak az eseménynek, amelyen több tízezer ember vett részt április 12-én a budapesti Hősök terén. A Hősök vétója című eseményen amellett tettünk hitet, hogy kiállunk a saját közösségeinkért, a környezetért és a gondolat szabadságáért.

Brüsszelben részt vettünk az Európai Civil Társadalom (Civil Society Europe) nevű szervezet által rendezett, civil szervezetek lengyelországi, magyarországi és romániai helyzetével foglalkozó tanácskozáson. A rendezvény első részében Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke válaszolt a civil szervezetek kérdéseire, a második részében pedig egy lengyel, magyar (a Levegő Munkacsoport), román és uniós civil szervezet egy-egy képviselője vitatta meg a témát egy panelbeszélgetés keretében.

Ne írja alá a Közép-Európai Egyetem (CEU) bezárását eredményező törvényt, hanem küldje tovább az Alkotmánybírósághoz – ezt kérte Áder János köztársasági elnökhöz írt levelében a Levegő Munkacsoport. Ezt indokolja egyebek mellett az is, hogy a CEU rendkívül jelentős szerepet tölt be a világ éghajlatvédelemmel kapcsolatos kutatásaiban, tudományos közéletében.

Hírfigyelő